Izložba u Pomorskom muzeju

“Carpathia” se nakon sto godina “vratila” kući

Kim Cuculić

Na izložbi je prvi put predstavljena građa koja daje cjelovit uvid u događanja koja su prethodila, ali i uslijedila nakon potonuća »Titanica« tragičnog 15. travnja 1912. godine



– Prije desetak godina upoznao sam Slobodana Novkovića koji je stigao u naš muzej i raspitivao se o mogućnosti da li u Rijeci postoji neki podatak ili eksponat koji je povezan s »Titanicom« i »Carpathijom«. Bio je zapanjen spoznajom da se tu nalazi prsluk za spašavanje s »Titanica«. Nakon toga krenula su značajnija istraživanja o pomorcima i putnicima iz hrvatskih krajeva. Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina. Prva donosi kratku povijest riječke luke u 19. i na prijelazu stoljeća, druga povijesnu građu o »Titanicu« i »Carpathiji« te opis same nesreće, a na izložbi su predstavljena i osobna iskustva hrvatskih putnika i članova posade obaju brodova – osvrnuo se Mendeš.


Na izložbi je prvi put predstavljena građa koja daje cjelovit uvid u događanja koja su prethodila, ali i uslijedila nakon potonuća »Titanica« tragičnog 15. travnja 1912. godine. Izloženi su predmeti, dokumenti, razglednice, knjige o »Titanicu«, a u jednoj vitrini i prsluk za spašavanje s »Titanica«, jedini koji se čuva na tlu Europe. Dizajn postava izložbe potpisuje Vesna Rožman.Najpoznatiji hrvatski titanikolog Slobodan Novković govorio je o svom dugogodišnjem bavljenju »Titanicom« i »Carpathijom« – brodovima s kojima živi skoro svaki dan. Novković je na kraju istaknuo da se ovom izložbom i drugim događanjima u Rijeci »Carpathia« na neki način nakon sto godina »vratila« kući.


Uz izložbu »Titanic – Carpathia« postavljena je i izložba dječjih radova istoga naziva čiji su autori predškolci dječjih vrtića »Mirta« i »Pčelice«. U Mramornoj dvorani muzeja održano je izlaganje studenata Medicinskog i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koje je glazbom upotpunila studentska skupina »Asklepiju i Orpheu u čast«. Postavljena je i izložba slika Claudija Franka, a nastupila je i violinistica Tea Grubišić. Mogla se čuti i klasična glazba koja je izvođena na »Titanicu«. Izložba je otvorena do 15. prosinca.