Loše navike

Zvono alarma: Četvrtina školske djece u Hrvatskoj s prekomjernom težinom

Bojana Mrvoš Pavić

Ilustracija

Ilustracija

Hrvatska je sedma u Europi po stopi djece s prevelikom tjelesnom masom. Samo 56 posto djece doručkuje preko tjedna, 76 posto ih ne jede dovoljno povrća, a 66 posto voćaZAGREB » U osam zagrebačkih osnovnih škola uveden je pilot-projekt prevencije pretilosti kod djece, »Petica – igrom do zdravlja«, kojim Hrvatski liječnički zbor u suradnji s brojnim institucijama i stručnjacima učenike drugih razreda kroz igru educira o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe.


Iduće bi školske godine projekt trebao zaživjeti u drugim i trećim razredima 16 zagrebačkih škola, a kroz najviše bi tri godine trebao ući u sve hrvatske škole, i uključiti djecu od drugog do četvrtog razreda – najavila je dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja i znanstvena koordinatorica programa. Kako je pojasnila, djecu kroz deset školskih sati posjećuju »Njumi« i »Njami« iz »Zdravograda«, likovi koje utjelovljuju studenti Kineziološkog fakulteta, i koji djeci kroz interaktivnu igru pričaju o važnosti konzumiranja voća i povrća, o tome kako je važno dovoljno spavati, kretati se i vježbati, piti dovoljno vode. Jer, podaci su više nego alarmantni.


   Čak 26,4 posto djece školske dobi ima prekomjernu težinu, a 11,2 posto ih je pretilo, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Samo 56 posto djece doručkuje preko tjedna, 76 posto ih ne jede dovoljno povrća, a 66 posto voća. Tjelesnom aktivnošću u trajanju od najmanje sat vremena svakog se dana bavi pak samo 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica.
  – Debljina je bolest, sveprisutna bolest u društvu. Najmanje jedno od troje debele djece bit će debelo i u odrasloj dobi, a debljina skraćuje život i do deset godina. Osim toga, debljina utječe na kvalitetu djetinjstva, konstatirao je endokrinolog-dijabetolog dr. Mirko Koršić, napominjući da je Hrvatska sedma u Europi po visokoj stopi djece s prevelikom tjelesnom masom, ili pretilošću. U svijetu, kazao je, prekomjernu težinu ima gotovo dvije milijarde ljudi, a više je od 600 milijuna debelih, što je jednako tako velik zdravstveni i društveni problem.


   Kako je kazala Vranešić Bender, program »Petica – igrom do zdravlja« dio je međunarodnog programa koji se provodi u 29 zemalja svijeta te uključuje više od 200 milijuna ljudi. U državama koje ga provode duže vrijeme pokazuje jako dobre rezultate, napominje. U Hrvatskoj je, s obzirom da je u osam škola uveden tek nedavno, prerano govoriti o rezultatima, no edukacijom i radionicama oduševljena su i djeca i roditelji, kao i nastavnici, zaključuje nutricionistkinja.