Izgled i svježina

Pripazite na etikete kozmetičkih proizvoda: Sastojci koje suha koža jednostavno ne voli

P. N.

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Njega kože je iznimno važna kako bi što duže zadržali njen zdrav izgled i svježinu.Vrijeme samoizolacije podrazumijeva da dugo boravite u zatvorenom prostoru i da, kako bi ostala vitalna, nježna i blistava, kožu morate dodatno njegovati. Kad je riječ o suhoj koži, ključno je pronaći proizvod zbog kojeg se vaša koža neće još i više isušiti, piše Byrdie.


S obzirom da se uz njegu kože šminka visoko nalazi na popisu stvari koje ljudi svakodnevno nanose na lice, važno je identificirati nekoliko formula za koje znate da rade za vas (bez obzira na vaš tip kože). To možete učiniti identificiranjem sastojaka koji se preporučuju vašem tipu kože.


Za suhe tipove kože dermatolozi imaju tendenciju preporučiti hidratantne sastojke koji će doista zaštititi vašu kožu, poput hijaluronske kiseline. Humektansi i emolijenti su dobri sastojci koje treba potražiti ako imate suhu kožu.
Humatanti privlače vodu na kožu. Neki od najčešćih su glicerin, hijaluronska kiselina i urea. A emolijensi su sastojci koji omekšavaju kožu, poput mineralnog ulja i lanolina. Naravno, za svaki dobar sastojak postoji mnogo onih štetnih. Saznajte koje sastojke biste trebali izbjegavati u svojoj šminki ako imate suhu kožu.


Alkohol


Ovaj se sastojak može pojaviti u vašim proizvodima u nekoliko različitih oblika. SD alkohol, denaturirani alkohol ili izopropil alkohol  su termini na koje treba paziti. Ono što je zajedničko svakome od njih je isušivanje kože. Alkohol često uzrokuje pojavu ekcema, rozaceje i psorijaze.


Mirisi


Iako se sintetičkim i prirodnim mirisima često dodaju proizvodi kako bi ugodno mirisali, oni mogu biti štetni ako imate osjetljivu ili suhu kožu, jer ih vaša koža smatra iritantima. Najbolje je, stoga,  držati se podalje od proizvoda koji sadrže dodane mirise jer oni mogu nadražiti vašu kožu.


Paraben


Parabeni se puno spominju u razgovoru o čistoj i prirodnoj ljepoti. Pa, što su oni? Jednostavno rečeno: konzervansi i sintetički sastojci dodani su proizvodima koji bi trebali produljiti njihov rok trajanja. Velika je vjerojatnost da svakodnevno dođete u kontakt s parabenima.


Oni koji imaju suhu kožu su skloniji iritaciji i alergijama. Iako to ne znači da morate mijenjati rutinu njege kože i uvesti samo prirodne proizvode, čistu liniju proizvoda vrijedi razmotriti. Uz to, neki parabeni su zapravo zabranjeni u EU.


Glikolna kiselina


Dermatolozi također savjetuju da se najbolje držati se podalje od glikolne kiseline koja je kemijski eksfolijant. Obično se koristi za smanjenje i uklanjanje mitesera i začepljenih pora. Ako imate suhu kožu, u formulama za šminku vam nije potrebna glikolna kiselina, piše Byrdie.


Salicilna kiselina


Ovaj se sastojak uglavnom nalazi u proizvodima za njegu kože koji nude na tržište onima koji imaju masnu i kožu sklonu aknama. Preporučuje se držanje podalje od salicilne kiseline u šminki ako imate suhu kožu jer to u konačnici može dovesti do još većeg isušivanja. Salicilna kiselina se često koristi u borbi protiv posebnih stanja masne kože kao što su akne.