Moć namirnica

Ne možemo na tretman, ali možemo i sami: Sastojci koji će vašoj kosi udahnuti sjaj i raskoš

P. N.

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Baš kao što neravnoteže u vašoj prehrani mogu utjecati na vašu kožu i uzrokovati akne, hrana koju jedete može imati ogroman utjecaj na vašu kosu.Njegovana i lijepa kosa može vam uliti osjećaj samopouzdanja te će vam svako spremanje za važne prilike učiniti jednostavnijim. Uz lijepu kosu, modni dodaci, jedva da vam trebaju. Kad, u protivnom, vaša frizura djeluje protiv vas, najradije biste stavili papirnatu vrećicu preko glave i nigdje se ne pojavljivali. Ona tada narušava ne samo vaš stil već i umanjuje vašu prirodnu ljepotu i sjaj koji imate.


Ali za sve što tražite – sjaj, snaga, debljina, više volumena, manje frizure, manje napuhanosti i masnih vlasi – vaša prehrana može donijeti veliku razliku. Moć hranjivih namirnica praktički je beskrajna. Svakako, dobar izbor hrane može vam pomoći u formi, ali također može osigurati #HairGoals u najboljem redu.


Baš kao što neravnoteže u vašoj prehrani mogu utjecati na vašu kožu i uzrokovati akne, hrana koju jedete može imati ogroman utjecaj na vašu kosu. Stoga, osim preparate kojima njegujete kosu, važno je nadograditi svoj jelovnik namirnicama bogatim tvarima koje će obnoviti kosu i učiniti je vašim adutom broj jedan.


Biotin
Naše tijelo već proizvodi biotin, tako da nije previše važno uzimati suplemente, osim ako nemate nedostatak istog, a to se javlja kod uistinu malog broja ljudi. Važno je jesti uravnoteženu prehranu koja uključuje hranu bogatu biotinom, poput jaja, badema i avokada.


FOTO/Pexels


FOTO/PexelsFolat i željezo


Folat i željezo pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koji donose kisik do stanica glave i folikula, potičući rast kose. Manjak željeza, koji je čest kod žena tijekom rodnih godina, također je povezan s gubitkom kose. Špinat je jedan od najbogatijih izvora folata i željeza, stoga skuhajte šalicu s jutarnjim omletom ili ručak obogatite svježom salatom od špinata.


Proteini


Proteini su važni za rast stanica, posebno za vašu kosu. Kosa dobiva svoju strukturu iz keratina, a nedostatak bjelančevina za keratin dovodi do sporog rasta kose kao i slabih i tankih vlasi kose. Hrana bogata proteinima je piletina, svinjetina i nemasna govedina. Međutim, ako ste vegetarijanac, leća, tofu i soja također su sjajni izvori proteina.Vitamin C


Vitamin C koristi se za stvaranje kolagena, koji je vlakno koje pomaže našim folikulima da ostanu zdravi za rast kose i sprječavaju razdvajanje vlakana. Paprike, naranče i rajčice bogate su vitaminom C.


Vitamin A


Vitamin A potiče rast stanica pa tako i rast kose. Također pomaže tijelu da proizvodi sebum, što je neophodno za zdravo vlasište i zdravu, njegovanu kosu. Slatki krumpir, mrkva, špinat i kelj sadrže beta-karoten koji se pretvara u vitamin A.


FOTO/Pexels


FOTO/PexelsCink


Cink pomaže obnavljanju i promicanju rasta tkiva kose poboljšavajući cjelokupni imunitet u tijelu. Iznenađujuće, ostrige, rakovi, školjke i drugi morski plodovi sadrže mnogo cinka i općenito su dobri za vas te su izvori nemasnih proteina.


FOTO/Pexels


FOTO/PexelsOmega – 3 masne kiseline


Omega-3 masne kiseline u osnovi su čudo za vašu kosu. Imaju protuupalna svojstva, pa pomažu otvaranju folikula dlake i potiču rast kose. Također istraživanja pokazuju kako omega-3 masne kiseline čine kosu sjajnijom. Masna riba, poput lososa i tunjevine, orasi i lanene sjemenke ako ste vegetarijanac, svi su izvori zdravih masnoća.


Kalcij


Osim što je dobar za vaše kosti, kalcij je važan i za vašu kosu. Kalcij smješten u stanicama folikula dlake potiče komunikaciju između stanica i potiče rast kose. Hrana poput sira, jogurta, tofua, pa čak i kupusa, izvor je kalcija.