Korana Marović

Hrvatska beauty YouTuberica otkriva koje skincare greške Hrvatice najčešće rade

Mija Dropuljić

FOTO/YouTube

FOTO/YouTube

Upitali smo ju koje skincare pogreške žene najčešće rade i naravno, što možemo napraviti po pitanju pravilne njege kože.Pravilan i prije svega za našu kožu prikladan skincare je osnovica zdrave i lijepe kože. Niti jedan make up proizvod ne može postići onaj zdravi prirodni sjaj kojeg ima samo koža koja uživa u pravilnoj njezi.


Korana Marović, beauty novinarka s dugogodišnjim iskustvom i beauty YouTuberica, čiji kanal svakim danom dobiva sve više pratitelja, veliku važnost pridaje pravilnoj njezi kože. Stoga smo upravo nju zapitali koje skincare pogreške žene najčešće rade. I, naravno, što po pitanju pravilne njege kože možemo napraviti. 


“Kako želimo održavati zdravlje svoga tijela, tako bismo trebali htjeti održavati i kožu lica i kosu. Doduše, lagala bih kada bih rekla da isključivo pitanje zdravlja… Uz lijepu kožu se i dobro osjećamo, a kako bi taj fantastičan osjećaj potrajao, bilo bi dobro znati što naša koža treba.
Žene najčešće počinju pokazivati interes za njegu kože onda kada ona ima kakav problem pa kako bi taj problem brže-bolje riješile, jer naprosto vjeruju da ako im je koža super – takvom će i ostati, radile s njom nešto ili ne! I zapravo, vjerujem da tu leži problem zanemarivanja; dok je ‘dobro’, smatraju kako nemaju što popravljati”, za početak objašnjava Marović. Kojoj skupini žena vi pripadate?


U nastavku ističe kako je primijetila da se žene vode “logikom četiri tabora”. To znači da s jedne strane imamo žene koje uđu u drogeriju i kupe ono što im izgleda najbolje. Druge pak ulaze u parfumerije i kupuju isključivo skupe proizvode ili one na sugestiju prodavačica.


Treće vjeruju samo organic proizvodima i uvjerenja su kako je sve iz prirode najbolje. Za kraj imamo četvrti tabor koji prati recenzije i istražuje pa s time ima i uspješniju rutinu njege. 


“Mogu reći da je interes za njegu kože sve veći, nekako je to popularna tema u zadnjih godinu dana, pa je tako i znanje prosječne Hrvatice nešto šire. Ipak, usudila bih se reći kako je velika većina i dalje nesigurna oko bazičnih stvari, primjerice kakav tip kože imaju. Vjerujem kako su žene u 30-ima sigurnije u sve u svom životu, pa tako i u svoju rutinu njege.


U 20-ima još istražujemo, eksperimentiramo i koliko puta pogodimo – toliko i promašimo. Upravo zato, naglasila sam najčešće greške s kojima radimo štetu svojoj koži u 20-ima, pa možda kojoj 20-godišnjakinji spriječim muku ispravljanja pogrešaka”, ističe Marović.Jeste li krivi za jednu od ovih beauty pogrešaka?


Upravo na temu najčešćih skincare pogrešaka beauty YouTuberica je napravila više YouTube videa koji su kod njenih pratiteljica izazvali samo pozitivne reakcije. Marović često na svom Instagram profilu odgovara brojnim pratiteljicama na upite koji se najčešće odnose na njegu kože. U razgovoru s prijateljicama i pratiteljicama uočila je koje najčešće greške Hrvatice rade kada je skincare u pitanju. Visoko na listi “big no-no” nalazi se ne skidanje šminke prije odlaska u krevet. Beauty influencerica ističe kako je to najčešće izvor svih problema te savjetuje da se uvijek prije spavanja lice treba oprati i to po mogućnosti s nekoliko proizvoda.“Zatim ne nošenje zaštitnog faktora na licu i tijekom godine, ne samo ljeti. Sunčeve zrake dopiru do nas čak i kroz oblake, a UV zračenje pospješuje ubrzano starenje kože – također, opasno je radi raka. Sljedeće je kupovanje proizvoda po ambalaži – jest da neka njega kože izgleda bolje od druge, no bitno je isključivo ono što vas čeka u bočici.


Ne smijem zaboraviti i mitove vezane za ‘prirodne’ pripravke ili stvari koje pronađemo kod kuće, poput paste za zube za isušivanje prištića ili limuna za izbjeljivanje mrljica. Oboje je, zapravo, više štete no koristi pa predlažem da se uvijek držite gotovih proizvoda”, navodi Marović i za kraj naglašava kako je jedna od vodećih grešaka svakako neraspoznavanje vlastitog tipa kože zbog čega uzastopno koristimo krive proizvode za njegu. 


“Prije svega treba, čak i uz nečiju sugestiju, ustvrditi tip kože, a zatim ga krenuti njegovati s minimalno tri proizvoda prilagođena tom tipu”, zaključuje Marović.