Poremećaj u snu

Znate li koji je stvarni uzrok glasnog hrkanja? Odgovor će vas iznenaditi

P. N.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Znanstvenici su otkrili kako su osobe koje imaju deblji jezik izložene većem riziku od pojave poremećaja u snuZnanstvenici su otkrili stvarni uzrok poremećaja spavanja u kojem disanje nakratko prestaje. Takozvana “apneja u snu” ozbiljan je poremećaj koji se manifestira glasnim hrkanjem, a prema najnovijim znanstvenim istraživanja, uzrok ovog poremećaja mogao bi biti – jezik.


Znanstvenici su otkrili kako su osobe koje imaju deblji jezik izložene većem riziku od pojave poremećaja u snu. Ukoliko se pitate kako ćete znati imate li debeli jezik, odgovor je jednostavan. Sve što trebate jest u potpunosti ispružiti jezik. Ukoliko u središtu usne šupljine ne možete vidjeti uvulu (dio mekog nepca s kojeg visi resica), tada imate debeli jezik.


Iako je poznato kako je poremećaj sna povezan s prekomjernom težinom, znanstvenici nisu znali na koji je točno način prekomjerna težina povezana s poremećajem sna i njegovim nepoželjnim efektom – hrkanjem. Sada se čini kako je misterij riješen: naime, upravo osobe s prekomjernom tjelesnom težinom najčešće imaju i debeli jezik.

No, istraživanja su također pokazala kako gubitak tjelesne težine pozitivno utječe i na smanjivanje debljine jezika, a ukoliko se debljina jezika smanji za samo jedan posto, u jednakom će se postotku smanjiti i rizik od pojave poremećaja u snu.


Istraživanja provedena na 67 ispitanika s prekomjernom tjelesnom težinom koji ujedno pate od poremećaja u snu pokazala su kako su se kod osoba koje su uspješno smanjile tjelesnu težinu tijekom razdoblja od šest mjeseci simptomi poremećaja u snu smanjili za čak 30 posto.


Izvor

Foto: Pexels