Aktivni ugljen

Znanstvenici istražili: Zubne paste za koje svi tvrde da izbjeljuju zube, imaju strašne posljedice

Portal Novilist.hr

FOTO/Instagram

FOTO/Instagram

Što je još gore, prema istraživačima, uporaba ovakve zubne paste može dovesti do trajne promjene boje i propadanja zuba.Pseudoznanstvene tvrdnje o zdravlju sve više prevladavaju, a često ih podržavaju poznate osobe koji ih promiču putem društvenih mreža. Iako neke od njih mogu izgledati bezopasno, mnoge mogu biti prilično opasne.


Jameela Jamil, zvijezda serije ‘The Good Place’, otvoreno je kritizirala slavne osobe, uključujući članove obitelji Kardashian, za promicanje proizvoda za mršavljenje koji mogu štetnim učincima “povrijediti druge djevojke” i fizički i psihički, prenosi Insider.


Sada je stigao odgovor na trend koji su mnogi prihvatili, a riječ je o pasti za zube od aktivnog ugljena. Studija novog istraživanja objavljenog u časopisu „British Dental“, kaže da je ovakva pasta beskorisna i može ozbiljno naštetiti desnima.
Iako se ugljen već stoljećima koristi kao lijek za određene slučajeve trovanja, njegova sve šira primjena na svakodnevnoj osnovi vrlo je kontroverzna među istraživačima.


Učinak filtriranja aktivnog ugljena ne može se kontrolirati – osim toksina, može završiti upijanjem esencijalnih hranjivih tvari koje nedostaju tijelu.Aktivni ugljen u pasti za zube, međutim, nije prvenstveno namijenjen za “detoksikaciju” zuba već mu je glavni cilj da zube učini bijelima poput onih na reklamama.  


Oglasi obećavaju blistavo bijele zube, budući da učinak vezanja aktivnog ugljena navodno pomaže u uklanjanju naslaga i ostataka na zubima.


Međutim, prema nalazima britanskog stomatološkog časopisa, dodavanje aktivnog ugljena pasti za zube nije ništa drugo nego samo marketinški trik.


Što je još gore, prema istraživačima, uporaba ovakve zubne paste može dovesti do trajne promjene boje i propadanja zuba.


Koautor studije Joseph Greenwall-Cohen sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Manchesteru kaže da “sve više trgovina prodaje zubne paste i praške na bazi ugljena” te se osvrnuo na pregled iz 2017. koji je analizirao 50 dostupnih zubnih pasti na bazi aktivnog ugljena, prenosi Insider.


Rezultat? Nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi dokazali kozmetičku i zdravstvenu korist paste s aktivnim ugljenom.


Nedovoljno dokazane prednosti uključuju izbjeljivanje zuba (96% proizvoda), detoksikacijska svojstva (46%), antibakterijski ili antiseptički učinci (44%) i jačanje zuba (30%).


Drugi problem prema istraživačima je nedostatak fluora u analiziranim zubnim pastama. Fluor je važan sastojak u proizvodima za njegu zuba jer štiti zube od karijesa i karijesa te pridonosi demineralizaciji zubne cakline.Osim toga, postoji prekomjerno visok udio abrazivnih čestica u zubnoj pasti s aktivnim ugljenom.


Prema upijajućim svojstvima aktivnog ugljena, fluor u tim proizvodima mogao bi biti potpuno neučinkovit, prema istraživačima.


Tim je također otkrio razinu abrazivnih čestica u zubnim pastama višim od prosjeka, što bi, ako se koristi redovito, moglo dovesti i do oštećenja desni.


Zubna pasta na bazi ugljena “neće izbijeliti zube i može uzrokovati propadanje”, rekli su istraživači za britanski The Independent.


U najgorem slučaju, stalna upotreba paste za zube aktivnog ugljena mogla bi čak dovesti do toga da jednog dana izgubite prirodnu bjelinu vaših zuba, prenosi Insider.