Nedostatak hormona

Znanstvena studija objasnila da gubitak težine muškarcima može povećati razinu testosterona

P. N.

FOTO/Piqsels

FOTO/Piqsels

Studija je objavljena u časopisu "Journal of Urology". Za mnoge muškarce kojima je dijagnosticiran nedostatak testosterona, gubitak težine može pomoći povećati razinu testosterona, kažu istraživači, a prenosi News18. Dodaju i da dijeta s malo masti može biti povezana s malim, ali značajnim smanjenjem testosterona.


“Otkrili smo da muškarci koji su se pridržavali restriktivne prehrane imaju niži serumski testosteron u odnosu na muškarce koji nisu bili na dijeti” kazao istraživač Jake Fantus sa Sveučilišta u Chicagu. “Međutim, klinički značaj malih razlika u serumu T u dijeti nije jasan”, dodao je.


Studija je objavljena u časopisu “Journal of Urology”, a istraživački tim je analizirao podatke o više od 3.100 muškaraca iz nacionalne zdravstvene studije (National Health and Nutrition Examination Survey ili NHANES).
Svi sudionici imali su dostupne podatke o prehrani i razini testosterona u serumu.


Na temelju dvodnevne povijesti prehrane, 14.6 posto muškaraca zadovoljilo je kriterije za dijetu s malo masnoće, kako je definirala Američka udruga za srce (AHA).


24.4 posto muškaraca slijedilo je mediteransku prehranu s visokim sadržajem voća, povrća i cjelovitih žitarica, ali s malo životinjskih bjelančevina i mliječnih proizvoda.


Samo je nekolicina muškaraca zadovoljila kriterije za AHA dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, pa je ta skupina isključena iz analize.


Prosječna razina testosterona u serumu bila je 435,5 ng / dL (nanogrami po decilitru).


Prema studiji, serumski testosteron bio je niži kod muškaraca na dvije restriktivne dijete: prosječno 411 ng / dL za one s dijetom s malo masti i 413 ng / dL za one na mediteranskoj prehrani.


Asocijacije su prilagođene za druge čimbenike koji mogu utjecati na testosteron, uključujući dob, indeks tjelesne mase, fizičku aktivnost i zdravstvena stanja.


Nakon prilagodbe, prehrana s malo masnoće značajno je povezana sa smanjenim serumskim testosteronom, iako mediteranska prehrana nije.


Sveukupno, 26.8 posto muškaraca imalo je razinu testosterona manju od 300 ng / dL. Unatoč razlici u prosječnoj razini testosterona, udio muškaraca s niskim testosteronom bio je sličan u svim dijetama.


Istraživači su primijetili da će biti potrebne dodatne studije da bi potvrdili svoje nalaze i razjasnili mehanizam kojim restriktivna dijeta smanjuje testosteron.


Kažu da konačna ispitivanja vjerojatno neće biti provedena zbog poteškoća velikih prehrambenih studija “Stoga, naši podaci predstavljaju vrijedan pristup u odgovoru na ovo važno pitanje”, zaključili su.