Obrok između obroka

ZDRAVI SLATKIŠI Pojedete li samo dvije datulje na dan, učinit ćete mnogo za svoje zdravlje

P. N.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Datulje sadrže mnogo vitamina A. Ovaj vitamin pomaže regeneraciji rožnice i štiti oči. Također, tvari kao što su lutein i zeaksantin pomažu u zaštiti očiju i stvaraju zaštitni filter protiv štetnih UV zraka.Datulje se često nepravedno smatraju slatkišima, ali zapravo postoje mnogi dobri razlozi da ih redovito jedete.


U nastavku ćemo spomenuti neke od nevjerojatnih zdravstvenih prednosti. Nakon što ih pročitate, zasigurno ćete pojesti datulju ili dvije na dan.


Krvne žile


Datulje će izbjeći stvaranje ´vapna´ u krvnim žilama. Previše vapna može dovesti do začepljenih arterija. To povećava vjerojatnost moždanog udara, srčanog udara i drugih bolesti. Tri datulje na dan učinit će veliku razliku.


Jetra
Istraživanja su pokazala da datulje pomažu u jačanju jetre.


Srce


Datulje su dobre za vaše srce. Budući da voće sadrži mnogo kalija, vrlo su učinkovite kada je u pitanju prevencija kardiovaskularnih bolesti. Rizik od moždanog udara i srčanog udara će se smanjiti, a istovremeno će sniziti kolesterol.


Oči


Datulje sadrže mnogo vitamina A. Ovaj vitamin pomaže regeneraciji rožnice i štiti oči. Također, tvari kao što su lutein i zeaksantin pomažu u zaštiti očiju i stvaraju zaštitni filter protiv štetnih UV zraka.


Energija


Kao i orašasti plodovi ili bademi, datumi su idealan obrok između obroka. Šećer koji sadrže će vam dati energetski poticaj, koji će trajati još duže u kombinaciji s orasima, zbog njihovih masti. Istovremeno, aktivnost mozga stimulira se vitaminima. To se često koristi kao sportska prehrana.


Probava


Datulje stimuliraju probavu. One pomažu kod zatvora, probavnih smetnji i drugih problema zahvaljujući efektu “pročišćavanja”. Svi ovi učinci su rezultat vlakana i aminokiselina koje sadrže. Oni pomažu u optimizaciji probave i pomažu tijelu da procesira hranu.


Analgetik


Magnezij u datuljama pomaže u ublažavanju bolova i oteklina. Istodobno djeluje antibakterijski i pomaže u smanjenju infekcije tijela. Datulje su svakako odličan dodatak lijekovima.