Prevencija je važna

Zdrav osmijeh: Dvanaestogodišnjaci u Hrvatskoj imaju prosječno četiri karijesa, u PGŽ samo jedan

Jelena Sedlak

Foto I. Tomić

Foto I. TomićRIJEKA Dvanaestogodišnji učenici osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji imaju u prosjeku 1,32 pokvarena zuba, dok je taj broj na državnom nivou trostruko veći i iznosi četiri karijesom zahvaćena zuba. Takvi rezultati u PGŽ-u postignuti su preventivnim programima koji se provode već osam godina, rekao je na jučerašnjem obilježavanju Dana oralnog zdravlja prof. dr. sc. Danko Bakarčić, voditelj Studija dentalne medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci i predsjednik Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju Hrvatskog liječničkog zbora. 


Konferenciji za medije organiziranoj tim povodom, prisustvovala je i prof. dr. sc. Renata Gržić, također s Medicinskog fakulteta, kao i studentica 6. godine stomatologije, Andrea Amidžić, koje su također govorile o Strategiji zaštite oralnog zdravlja, te o rezultatima višegodišnjih preventivnih aktivnosti, najavivši peti ciklus obilaska osnovnih škola. Strategija obuhvaća kako kurativne, tako i preventivne programe, a program što ga provode studenti obilazeći škole dva puta godišnje rezultirao je i projektom »Razred najljepšeg osmijeha«. U natjecanju za naj osmijeh lanjski je pobjednik 4.b razred OŠ »Fran Franković«, koji je na dar dobio novac za edukativni izlet. Nagrada je zaslužena time što je više od 60 posto razreda u toj godini posjetilo doktora dentalne medicine. Sličan projekt organizirala je i Zaklada za djecu Hrvatske, a pobjednici su bili 3.b razred OŠ »Vladimir Gortan« i 3.b razred OŠ »Dolac«. 


Andrea Amidžić istaknula je kako su studenti 5. i 6. godine u školama učili djecu kako održavati dentalnu higijenu, te su im dijelili darove, četkice i paste za zube. Već po drugom odlasku u škole uočili su vidan napredak, jer su djeca sanirala karijes koji je primijećen pri prvom obilasku. Sljedeća akcija obilaska svih osnovnih škola počet će u ponedjeljak, 29. veljače i trajat će do kraja tjedna. U projektu svi sudjeluju volonterski, a sredstva im trebaju samo za darove i nagrade, istaknula je prof. Gržić.