Tjelovježba

Vježbanje tijekom mjesečnice može biti prava tlaka: Uz ove trikove smanjite mnoge nuspojave

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Tijekom mjesečnice, može se činiti mnogo privlačnijim ušuškati se uz jastuk na kauču nego vježbati ili meditirati. No, vježbanje je zapravo jedna od stvari koje vaše tijelo najviše treba za to vrijeme, naglašavaju stručnjaci.Kako se ispostavilo, vježbanje tijekom mjesečnice može donijeti puno koristi vašem tijelu i umu. Vježbanje može pomoći ublažiti mnoge negativne nuspojave mjesečnice, poput nadutosti, promjene raspoloženja, grčeva i drugih simptoma PMS-a.


Razlozi koji idu u prilog vježbanju


Ako ste skloni osjećaju mrzovoljnosti ili anksioznosti u danima ciklusa, vježbanje vam može u velikoj mjeri poboljšati raspoloženje. To je zato što vježba oslobađa endorfin.


Endorfin ima nekoliko pozitivnih učinaka na vaše raspoloženje. Prvo, može vam pomoći smanjiti percepciju boli – što je veliki plus kada se bavite grčevima. Također pomažu u pokretanju pozitivnog i energiziranog osjećaja u vašem tijelu (razmislite o traci za trčanje). Kao rezultat toga, promjene raspoloženja i simptomi PMS-a povezani s vašom mjesečnicom znatno će se smanjiti.
Vježbanje može pomoći u ublažavanju mnogih negativnih nuspojava menstruacije.


Vježbanje također pomaže u smanjenju osjećaja tjeskobe i depresije koji mogu nastati prije ciklusa. Istraživanja pokazuju da snažna tjelovježba proizvodi dva uobičajena neurotransmitera, glutamat i gama-aminobuternu kiselinu (GABA), koji su odgovorni za pomaganje u smirivanju našeg živčanog sustava.


Suočavate se s tvrdom stolicom i/ili zatvorom prije ciklusa? Tjelesna aktivnost pomaže limfi u cirkulaciji i smanjuje nadimanje.


Koje vježbe raditi tijekom ciklusa?


Kao i kod vježbanja općenito, najbolja vježba tijekom ciklusa je ona u kojoj najviše uživate. Istina je da su žene jednako snažne i sposobne u svojim periodima kao i svaki drugi tjedan u mjesecu. Žene trče maratone, nastupaju na Olimpijskim igrama i natječu se u sportovima i tijekom mjesečnice. U stvari, jedno je istraživanje otkrilo da je učinak poboljšan u danima menstrualnog ciklusa za malu skupinu žena, iako je potrebno još istraživanja, piše Byrdie. 


Međutim, nema potrebe da idete na sve: čvrsta sekcija znojenja od 20 do 30 minuta je upravo ono što vam treba kako biste se osjećali bolje. Konkretno, joga je dobra za vrijeme mjesečnice jer pomaže istegnuti napetost u vašim mišićima kako biste ublažili grčeve.


Nekoliko poza joge koje treba isprobati


Dječja poza može vam pomoći kod bolova u leđima, a također koncentrira dotok krvi u vaš trbuh, ostavljajući vaše unutrašnje organe osvježenima. Istezanje leđa i nogu također je korisno, dok leptir može biti izvrstan način za istezanje unutarnjeg dijela bedara. Pas koji gleda prema gore istegnut će noge i opskrbiti ih svježim kisikom i krvlju, pomažući u smanjenju grčeva. Pas koji gleda prema dolje je još jedna korisna poza.


Budući da vam je glava ispod srca, ona šalje svjež protok krvi u vašu glavu, što može pomoći u ublažavanju glavobolje. Noge na zidu na kraju dana također mogu pomoći u cirkulaciji i stresu.


Koje vježbe treba izbjegavati?


Ako volite trening i prethodno ste uživali u njemu sigurno, nema sigurnog razloga ili dokaza da ga izbjegavate tokom ciklusa. Uz to, ako patite od mučnine ili vrtoglavice tijekom ciklusa, odlučite se za jogu, umjesto da trčite ili dižete utege. Najvažnije je da slušate svoje tijelo.


Ako osjetite pretjeranu napetost ili vrtoglavicu, prestanite. Ukoliko radite aktivnost koja zahtijeva okretnost, bočne pokrete i brze zaustave ili skakanje, budite zaista svjesni svojih pokreta i na koji se način dočekujete na noge. Neka istraživanja su otkrila da žene mogu biti izložene većem riziku od ozljeda, posebno u koljenu zbog fluktuirajućih nivoa estrogena kada se približe ovulaciji. Nema potrebe za ispitivanjem granica, samo uživajte u pokretu i olakšajte si dane koje i tijekom ciklusa morate provesti u svoja četiri zida.