Super njega kože

Veliki vodič: Što su serumi za lice, zašto ih trebamo koristiti i zbog čega su dobri za kožu?

Mija Dropuljić

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Koliko problema postoji, toliko i rješenja ima.Slobodno možemo reći da je prošla godina protekla u znaku seruma za kožu, a sudeći prema beauty novitetima, ali i željama i potrebama krajnjih korisnika, i u ovoj godini popularnost seruma samo raste. 


Vjerojatno ste već više puta čitali o serumima za lice, možda ste čak pokoji i isprobali na vlastitom licu, ali i dalje zapravo niste sigurni zašto su oni toliko neophodni u beauty rutini. Čišćenje lica, toniranje, hidratacija, serumi, kreme, gelovi… Da, moramo priznati, u današnje doba nije tako jednostavno razlikovati pojedine skin care korake i biti upoznat sa svim beneficijama određenih preparativnih proizvoda. 


Promatrajući beauty novitete posljednjih godina teško je ne uočiti koliko novih seruma za lice su lansirali vodeći kozmetički brendovi. Kako bi otkrili zbog čega su toliko popularni, kako ih koristiti i na koncu što čine našoj koži, obratili smo se Olivalu, jednom od vodećih hrvatskih brendova na polju preparative koji također u svom asortimanu nudi serume za lice koji su se veoma brzo nametnuli kao veoma traženi proizvodi u njihovoj ponudi. 
“Uspjeh seruma definitivno leži u tome što su serumi potentni i nude konkretne rezultate. Osim toga i sam osjećaj korištenja proizvoda u staklenoj ambalaži s pipetom doprinosi tom posebnom osjećaju luksuznosti i rituala njege koji si možemo priuštiti kod kuće svaki dan”, za početak ističe Sara Jerman iz Olivala.


Što su serumi i kako/kada ih koristimo?


“Serum je tip proizvoda specifičan po teksturi, namjeni i učinku, a za razliku od krema obično je usmjereni(ji) na specifične pojave ili potrebe kože. To mogu biti određene nepravilnosti u vidu akni i prištića te nejednake teksture kože, zatim pojava mrlja nakon upalnih procesa, hiperpigmentacija, gubitak tonusa i čvrstoće kože, preuranjeni znakovi starenja često povezani s izlaganjem vanjskim utjecajima, beživotan ten, nedostatak prirodnog sjaja i slično”, objašnjava Jerman.


U nastavku ističe da je serume dobro uvesti kao dodatni korak jer sadrže komplekse aktivnih tvari u pomno određenim i obično višim koncentracijama nego što je to slučaj kod drugih tipova proizvoda, poput krema za lice. Uz to su serumi laganiji i imaju rjeđu teksturu, a sam redoslijed nanošenja u rutini njege dopušta njegovu bolju apsorpciju i iskoristivost na koži. Veoma bitno je naglasiti kako upravo uz pomoć seruma njegu kože možete usmjeriti točno u smjeru u kojem želite ostvariti promjene. 


Koje vrste seruma postoje?


Najjednostavnija podjela seruma je na one dnevne i noćne. Ta podjela je između ostalog uvedena kako bi se olakšalo slaganje beauty rutine i samo snalaženje s dodatnim proizvodima i koracima u njezi. 


“No, ima još i važniji razlog zašto je kod pojedinih seruma, odnosno aktivnih tvari koje sadrže, ključno poštovati preporuke proizvođača i koristiti ih prema uputama. Proizvode poput Olival Vitaminskog seruma R² s retinolom i resveratrolom ili pak kiseline (kemijske pilinge), potrebno je koristiti isključivo navečer, uz kremu sa zaštitnim faktorom kod boravka na otvorenom tijekom dana”, istaknuli su iz Olivala. 


Naime, pojedine sastojke seruma najbolje je koristiti tijekom noći, a za to postoji više razloga. Između ostalog neke sastojke ne bismo smjeli koristiti tijekom dana zbog izloženosti sunčevim zrakama, a isto tako tijekom noći se naša koža regenerira, stoga pojedini sastojci tada puno bolje djeluju. Naravno, osim ove glavne podjele, tu je podjela seruma ovisno o tome za što su vam je proizvod potreban, odnosno što želite s njim postići – anti-aging, poboljšati tonus kože, riješiti se hiperpigmentacije… Koliko problema postoji, toliko i rješenja ima.


Kada i kako nanosimo serume za lice?


Jedan dio žena ne zna što su točno serumi i zašto su dobri za kožu, dok drugi dio se možda raspitao, ali zapravo ne zna kako se točno koriste. Bitno je za naglasiti kako se serum nanosi u drugom koraku rutine, odnosno nanosi se nakon čišćenja lica. 


 “Ako je u pitanju proizvod na bazi hijalurona, kožu je prije važno ovlažiti tonikom ili termalnom vodom. Bitno je naglasiti kako serum sam po sebi nije dovoljan za potpunu njegu, već ga je potrebno kombinirati s teksturalnom ‘jačim’ proizvodom koji će ‘zaključati’ aktivne tvari u kožu i spriječiti gubitak vlage.


Tu se odličnim pokazuju ulja koja, usprkos raznim mitovima, zbilja nisu rezervirana samo za izrazito suhu ili zrelu kožu. Lagani uljni kompleksi kakvi su danas dostupni, poput Olival Omega eliksira, formulirani su tako da nahrane, umire i vrate mekoću svim tipovima kože, a jako se dobro ‘slažu’ sa serumima”, istaknuli su iz Olivala. 


U nastavku iz Olivala savjetuju da za što bolje upijanje seruma i kako bi on što učinkovitije djelovao, od velike je važnosti da čišćenje lica bude temeljito, ali u isto vrijeme blago i neisušujuće. 


“Dvostruko čišćenje lica, obično micelarnom otopinom ili mlijekom pa zatim umivanjem nježnim gelom ili pjenom početak je svake kvalitetne rutine njege, čak i bez obzira na to koristite li serume ili (još uvijek) ne.”


Kako odabrati serum i kada možemo očekivati rezultate?


Serum za lice birate prema svojim specifičnim potrebama kože i, naravno, učinku koji želite s njim postići ili, ako poznajete djelovanje, prema aktivnim sastojcima. 


“Primjerice, vitamin C kao sastojak u njezi kože već je naveliko poznat i uglavnom ga možemo povezati sa svojevrsnim ‘buđenjem’ kože, antioksidativnim djelovanjem i blistavošću nakon korištenja.


Peptidi su izvrstan izbor u slučaju gubitka tonusa, čvrstoće i već vidljivih bora, dok resveratrol, naročito u kombinaciji s retinolom, umiruje crvenilo i djeluje protiv nepravilnosti. Proizvodi s hijaluronom, poput najnovijeg Olival Professional Hijaluron hidratora 4H koji ih sadrži čak četiri vrste, odgovarat će apsolutno svima budući da se radi o prijeko potrebnom hidratacijskom učinku. Naravno, pri odabiru u obzir treba uzeti tip i stanje kože te dosadašnje proizvode u rutini, a pravilo je i da se proizvodi s aktivnim tvarima uvode postepeno i jedan po jedan, kako bi se lakše pratio učinak”, savjetuju iz Olivala. 


Kada uvedemo novi proizvod u svoju beauty rutinu često se pitamo kada ćemo vidjeti prve rezultate. Učinkovitost nije univerzalna stoga učinak bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, pa tako i seruma, u principu je individualan i ovisi o koži i nizu drugih čimbenika – od samih aktivnih tvari, njihovih koncentracija i učestalosti korištenja, pa do drugih proizvoda u rutini do životnih navika.


Koji je vijek trajanja seruma? 


“Primjerice, ‘plump’ efekt hidratacije koji pruža hijaluron kao aktivna tvar obično je trenutačan i puni potencijal pokazuje kroz otprilike dva tjedna, dok dugoročan učinak na fine linije pokazuje tek kroz četiri i više tjedana. Slično je i s vitaminom C, dok je kod njege usmjerene na bore, akne i hiperpigmentaciju za nekakvu potpuniju sliku o učinku potrebno pričekati i do 12 tjedana. U nekim slučajevima rezultati korištenja seruma mogu biti brži zbog manje stresa i zdravije prehrane, a mogu pomoći i sitnice koje se često zaboravljaju, kao što je npr. češća promjena jastučnice i ručnika za lice”, savjetuju iz Olivala.


U nastavku objašnjavaju da se cjelokupna Olival Professional kolekcija proizvoda jako dobro prodaje, a Vitaminski serum C i Peptidni serum P  za sada na tržištu imaju najviše vjernih kupaca. Ovih je dana predstavljen i novi proizvod u kolekciji, Hijaluron hidrator 4H, koji uz Omega eliksir čini idealnu kombinaciju za hidrataciju i njegu.


Nakon što ste odabrali svoj idealni serum, postavlja se pitanje njegovog vijeka trajanja. Čuvanje i trajanje samog proizvoda ovisi naravno o formulaciji i aktivnim stvarima, a formulacije su, kako Jerman ističe, većinom već zaštićene prikladnom ambalažom, najčešće tamnim staklom ili airless pakiranjem.


“Pojedine je serume s askorbinskom kiselinom kao oblikom vitamina C nužno od oksidacije čuvati u hladnjaku, što nije slučaj s našim ‘vitamincem’ koji sadrži stabilan i otporan oblik vitamina C, SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate). No, nikako nećete pogriješiti držite li serume na tamnijem i hladnijem mjestu i koristite li ih prema uputama proizvođača”, za kraj savjetuju iz Olivala.