Hladnoća nije prepreka

Važnost kretanja: Donosimo osam razloga zašto su zimske šetnje izvrsne za zdravlje

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.comObožavate šetnju, ali kad razmišljate o pješačenju ili trekkingu, uvijek mislite na lijepo vrijeme, dok nam se zima čini kao prepreka našim namjerama da hodamo na otvorenom. Dobra vijest je da je to iluzija i to dobro znaju svi oni koji žive u planinama. Šetnja zimi je dobra za zdravlje i raspoloženje, te postoji više od nekoliko razloga za to.


1. Hodanje zimi čini vas sretnijima


Znanost to potvrđuje! Šetnja na otvorenom u hladnoj sezoni čini vas sretnijima. Kad se dani skraćuju i skloni smo provoditi puno vremena u zatvorenom, naše raspoloženje je lakše podložno promjenama i negativnostima. Šetanje na otvorenom suprotstavlja se ovoj navici, a čak se i raspoloženje poboljšava!
2. Šetnja zimi je dobra za vaše zdravlje


Zimi se naše izlaganje suncu drastično smanjuje. Šetnja na otvorenom, posebice ako planinarite, omogućava vam da se vratite u kontakt sa sunčevim zrakama, poboljšavajući proizvodnju vitamina D koji aktivira oslobađanje serotonina. Pojačava apsorpciju kalcija, bori se protiv upala i jača imunološki sustav.


3. Šetnja zimi je dobra za stres


Tihi i prigušeni svijet prirode zimi je veliki protivnik stresa. Pronaći mir i zajedništvo sa sobom u takvom okruženju je puno lakše negoli drugdje!


4. Zima je čarobna


Šetnja, primjerice šumom pokrivenom snijegom, u tako rijetkoj i dubokoj tišini, prekinutoj samo škripanjem drveća pod težinom snijega, čarobno je iskustvo koje se zauvijek pamti.


5. Mogu se dogoditi neočekivani susreti


U zimskoj prirodi, posebice u planinama, mogu se vrlo lako dogoditi iznenađujući i neočekivani susreti. Zimi mnoge životinje prelaze u hibernaciju, kao i biljke koje ulaze u svoju vegetativnu fazu.


6. Prehlada poboljšava imunološki sustav


Hodajući po hladnoći s pravom odjećom koja nas drži na suhom i zaštićenima od vjetra, tijelo je izloženo kontroliranom stresu koji potiče imunološki sustav i čini nas otpornijima na sezonska oboljenja.


7. Šetnja zimi tjera na gubitak kilograma


Kad hodamo po hladnoći, naše je tijelo primorano trošiti mnogo više energije da bi svoju temperaturu održavalo konstantnom. Potrošnja kalorija, već aktivirana šetanjem ili planinarenjem, zimi postaje još viša!


8. Meditirajte na putu!


Istraživanje Sveučilišta u Michiganu pokazalo je povećanje pamćenja za 20 posto kod ljudi koji hodaju i bave se meditacijom u hodanju. Pustite svoj um da odluta tamo kamo želi, uvijek zadržavajući maksimalnu koncentraciju na put kojim hodate i kamo stavljate noge.