Sposobnost mališana

Važan trenutak u razvoju: Kako se razvija fina motorika kod bebe?

Šarlota Brnčić

Od refleksnog hvatanja u prvim mjesecima, preko instinktivnog, beba postupno dolazi do namjernog hvatanja i držanja igračke

Od refleksnog hvatanja u prvim mjesecima, preko instinktivnog, beba postupno dolazi do namjernog hvatanja i držanja igračke

S dva mjeseca beba pogledom fiksira predmet. U nastojanju da ga dohvati pokretima tijela, počinje otvarati stisnutu šaku. Kada udara igračke, to radi pokretom iz ramena. Od refleksnog hvatanja u prvim mjesecima, preko instinktivnog, beba postepeno dolazi do namjernog hvatanja i držanja igračkeSposobnost mališana da uhvati ponuđeni predmet jedan je od važnih trenutaka u njegovom razvoju. Način na koji to radi razlikuje se od mjeseca do mjeseca. Ako novorođenoj bebi dodirnemo prstom dlan, ona će nas jako stisnuti. To je refleks hvatanja šakom, s kojim se sve bebe rađaju. On se postupno gubi do kraja trećeg mjeseca i do tada ga ne treba stimulirati, osim u cilju dijagnostike.


S dva mjeseca beba pogledom fiksira predmet. U nastojanju da ga dohvati pokretima tijela, počinje otvarati stisnutu šaku. Kada udara igračke, to radi pokretom iz ramena. U trećem mjesecu, beba otvorenim šakama počinje najprije dodirivati jednom rukom drugu, pa ih privlači sebi i stavlja u usta. Kada uzme pruženi predmet na dodir, najčešće zvečku, više je usredotočena na ruku, nego na sam predmet koji drži.


Od refleksnog hvatanja u prvim mjesecima, preko instinktivnog, beba postupno dolazi do namjernog hvatanja i držanja igračke. Krajem petog mjeseca, prvi put može predmet koji drži u jednoj ruci preko središnje linije tijela prebaciti u drugu ruku. To je jako važan trenutak u razvoju koji pokazuje da obje polovine velikog mozga funkcioniraju zajedno.
S osam mjeseci beba može držati jednu kocku u svakoj ruci. Neće ih ispustiti kao što je to radila do tada. Važna je pritom stimulacija. Naime, da bi se razvoj fine motorike odvijao nesmetano, važno je da dijete bude stimulirano, a prije svega odgovarajućim igračkama (zvečka u jasnim, kontrastnim bojama, zvonce, igračke koje vise u zraku na dohvat ruku, kocke koje se mogu slagati jedna u drugu, perlice-nizalice, lopte različitih veličina, slagalice, slikovnice, geometrijski oblici, plastelin). Važno je sudjelovati u igri, pokazati djetetu kako se nešto radi i ohrabriti ga da pokuša ponovo, bez obzira na prethodne neuspjehe.


U ovom uzrastu dolazi do najznačajnijeg trenutka u razvoju fine motorike: koordinacije ruke-oči. To se događa kada beba počne pružati ruke na gore i hvatati igračke. Krajem devetog mjeseca, beba može voljno otvoriti šaku, i ne samo da ispusti predmet, već i da ga baci. Ta vještina je jako uveseljava, pa će svaku igračku koju uhvati i baciti, a pritom pažljivo promatrati kako pada. Kroz ova iskustva beba uči da neke stvari padaju brže, a druge sporije. Također, po prvi put spoznaje prostornu dubinu i zapaža zvuk igračke koja pada.


Do ovog uzrasta bebe ili udaraju igračke, ili ih stavljaju u usta. Sada prvi put koriste igračku na pravi način: medu grle, čekićem udaraju, okreću brojčanik telefona, pritišću gumbiće… S postignutim stupnjem koordinacije, sada mogu i žlicu s hranom konačno prinijeti ustima.