Stručnjaci upozoravaju

Valovite ili “vražje” usne: Je li ovo apsolutno najbizarniji kozmetički trend do sada?

P. N.

FOTO/NeedPix

FOTO/NeedPix

Sigurno je da je trend podigao koju obrvu na društvenim mrežama.Kozmetički zahvat kojim se umeću fileri na rub gornje usnice da bi se stvorio dojam “valova”, posljednjih dana privlači dosta pozornosti, prenosi Oddity Central. Na Instagramu možemo vidjeti mnoštvo fotki koje prikazuju ovaj bizaran trend koji se naziva i “vražje usne”, “usne hobotnice” ili jednostavno “valovite usne”.


Nije sigurno tko je, kada i gdje pokrenuo ovaj neobični trend. Neki izvori tvrde da je zahvat prvi put napravio ruski plastični kirurg Emelian Braude.


Sigurno je da je trend podigao koju obrvu na društvenim mrežama, a posebno u Rusiji gdje i najpopularniji. 


Oddity Central prenosi da još nije sigurno postoji li uopće ovakav kozmetički zahvat. Neki plastični kirurzi kažu da se ovakav oblik usnica ne može dobiti samo pomoću filera te da bi pokušavanje moglo biti vrlo opasno.
“Ne možete promijeniti anatomski oblik usana poput ovoga. Možete izoštriti i konturirati vanjske linije usnica, ali ove ‘vražje usne’ su neprirodne. Fileri koji se nepravilno ubrizgaju mogu završiti u krvnim žilama i prouzročiti blokade te dovesti do nekroze tkiva. Žile se nalaze oko usana tako da bi nepravilno korištenje filera moglo izazvati ovakvo nešto”, kazala je doktorica  Krystyna Wilczynski za Dazed Beauty. Čini se da je najbolji način postizanja ovakvog oblika usana zapravo fotošop. Problem je u tome što mnoštvo fotografija koje kruži društvenim mrežama izgledaju toliko uvjerljivo da bi netko doista i mogao probati kopirati taj oblik filerima, što bi moglo izazvati trajne štete i posljedice.“Nemojte biti naivni i pratiti ovakve blesave trendove. Neće moći vratiti natrag prirodne usne. Rubovi vaših usana će biti promijenjeni i neće se jednako ‘istrošiti’ tako da ćete u nadolazećim godinama imati naborane usnice”, kaže influencerica za ljepotu i osnivačica “Dermaspa”, Nilam Holmes.


Kozmetički stručnjaci su već počeli imitirati ovaj trend, koristeći ruževe i olovke za usne, što je poprilično sigurna varijanta za isprobavanje.