Minimalno invazivni zahvat

Uspjeh lovranske klinike za ortopediju: Operacija deformacije palca stopala bez reza, oporavak već drugi dan

Barbara Čalušić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Boravak u bolnici je skraćen i sveden na dnevnu bolnicu. Uz adekvatnu edukaciju, pacijent može početi hodati od prvog poslijeoperacijskog danaLOVRAN  Ortopedi Klinike za ortopediju i traumatologiju Lovran prvi su u Hrvatskoj i regiji izveli minimalno invazivnu operaciju palca stopala s deformacijom koja je danas široj javnosti poznata nazivom  čukalj.


Čukalj ili hallux valgus nerijetko se smatra najčešćom deformacijom mišićno-koštanog sustava suvremenog čovjeka te deformacijom koja se devet puta češće javlja u žena nego u muškaraca. Najčešće se javlja u dobi od 50. do 70. godine, a kao jedan od uzroka navodi se i nošenje neugodne i uske obuće.


Uvođenje inovacija


Lovranski ortopedi u redovni program bolnice uveli su kiruršku tehniku kojom se čukljevi operiraju kroz otvor na koži čija je veličina svega dva milimetra. Dosad se ova deformacija redovno liječila otvorenim operacijama koje su osim kozmetskog defekta, rezultirale žrtvovanjem pojednih anatomskih struktura i otvaranjem zgloba koji su kao posljedicu imali stvaranje ožiljka te dugotrajan i bolan oporavak. U klasičnoj tehnici postoperativni tijek bio je dugotrajan i praćen ograničenom pokretljivošću palca, a time i kasnijim povratkom pacijenta njegovim uobičajenim aktivnostima.
–  U standardnoj je tehnici obavezno i korištenje implantata, vijaka ili pločica, što nije slučaj u ovoj minimalno invazivnoj tehnici. Zahvaljujući kontinuiranom napretku tehnike i tehnologije, uvođenju inovacija u instrumentaciji, operativnoj tehnici i stalnoj edukaciji naših ortopeda u eminentnim svjetskim kliničkim centrima, u Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran od sada je moguće liječenje deformacije palca na stopalu minimalno invazivnom operativnom tehnikom, objašnjava ravnatelj lovranske bolnice prof. dr. Branko Šestan.


Budući da se operacija izvodi bez velikih rezova, tek kroz otvor od dva milimetra, vidljivost operativnog polja ortoped postiže indirektno, putem rendgena ili ultrazvuka. Ne koristi se fiksacija vijcima, pločicama i žicama, a ovakva metoda dokida potrebu za još jednom operacijom kojom bi se uklonio fiksacijski materijal. Sve to značajno ubrzava oporavak.


– Boravak u bolnici je skraćen i sveden je na dnevnu bolnicu. Uz adekvatnu edukaciju, pacijent može početi hodati od prvog poslijeoperacijskog dana. Smanjena je poslijeoperacijska bol, skraćeno trajanje imobilizacije, bolja je pokretljivost zgloba palca i brži povratak radnim i sportskim aktivnostima. Ovaj princip operacije bez rezova, točnije kroz incizije, primjenjuje se i na sve ostale dijelove stopala, poput ispravljanja svinutih prstiju, skraćivanja suviše dugih prstiju i slično – ističe prof. dr. Šestan.Operativni tim koji je izveo minimalno invazivnu operaciju čukljeva predvodio je doc. dr. Ivan Rakovac, a uz njega su u operativnom zahvatu sudjelovali dr. Aleksandra Šurdonja Bobinac, dr. Joško Jeličić, instrumentarke Suzana Diminić i Sandra Vojvodić te anesteziološka tehničarka Natalija Sadžak.


 Doc. dr. Ivan Rakovac, koji je predvodio operaciju, kao standardnu metodu u lovransku bolnici uveo je i minimalno-invazivnu metodu resekcije petne kosti pod kontrolom ultrazvuka dok je u kirurgiji gležnja i stopala kod nas poznat i po predvođenju tima koji je 2012. godine obavio prvu ugradnju umjetnog gležnja u Hrvatskoj. Ova je metoda znatno unaprijedila kvalitetu hoda u pacijenata s dijagnozom terminalno oštećenog gležnja. U suradnji s KBC-om Rijeka, lovranska bolnica sljedeći mjesec planira kompleksan zahvat vraćanja prokrvljenosti u dio kosti stopala kojem prijeti odumiranje, a zahvat će predvoditi dr. Rakovac iz Lovrana te dr. Nikola Gržalja iz riječke bolnice.


Redovan program


Uvođenjem ove operacije u redovan program lovranske bolnice, Klinika za ortopediju i traumatologiju Lovran svrstala se u mali broj centara u Europi u kojima se obavljaju ovako visokodiferencirane i subspecijalizirane operacije. Pored toga, ovom metodom lovranska je bolnica uvela još jednu operativnu metodu koja omogućava brz oporavak bolesnika i njegov boravak u bolnici svodi na rad dnevne bolnice.


–  Kontinuiranim uvođenjem novih operacijskih metoda i tehnika, naša klinika ide ukorak sa zemljama Europske unije. Same minimalno-invazivne tehnike operacije stopala u Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran uvedene su prije četiri godine kao standardne procedure za koje se doc. dr. Rakovac educirao u brojnim edukacijskim centrima, prestižnim klinikama specijaliziranim za kirurgiju gležnja i stopala, poput centara u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Od uvođenja minimalno-invazivnih metoda u Lovranu je omogućeno dijagnosticiranje i liječenje brojnih bolesti i ozljeda u području gležnja i stopala – poručuje prof. dr. Šestan.