Rekonstruirali zdjelicu 16-godišnjaku oboljelom od tumora

Uspjeh liječnika u Klaićevoj: 3D implantat Juri omogućio normalan život

Ljerka Bratonja Martinović

Mladić je na svoj šesnaesti rođendan prošetao pred novinarima demonstrirajući uspješni oporavak od zahvataZAGREB Liječnički tim Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u suradnji s kirurzima Traumatološke klinike rekonstruirali su zdjelicu 16-godišnjaku uz pomoć ugradnje 3D-implantata. Zahtjevni operativni zahvat kojim je mladiću odstranjen tumor i omogućen mu normalan život, po prvi je puta učinjen kod tako mlade osobe u ovom dijelu Europe.


Dječaku je lani dijagnosticiran tumor u području zdjelice, a zbog njegove veličine nije se moglo ugraditi standardni implantat jer je trebalo odstraniti više od pola zdjelice. U uspješnom operativnom zahvatu obavljenom u lipnju sudjelovali su liječnici Klinike za dječje bolesti pod vodstvom Roberta Kolundžića, pročelnika Zavoda za rekonstrukciju zdjelice Klinike za traumatologiju KBC-a »Sestre milosrdnice«. Sličan je zahvat kirurški tim Traumatološke klinike po prvi put u Hrvatskoj obavio prošle godine, kada je 67-godišnjoj ženi s tumorom zdjelice ugrađen personalizirani implantat uz pomoć 3D tehnologije.Zahvaljujući ovom zahvatu, 16-godišnji Jure Deligegić iz Đulovca kraj Daruvara nakon provedene rehabilitacije moći će hodati, a imat će priliku voditi normalan život. 


– Ovaj napredan i inovativan kirurški postupak, kojim je 3D implantat ugrađen kao zamjena za tumorom zahvaćeno tkivo, vrlo se rijetko može napraviti negdje u Europi, tako da se Zagreb stavlja na kartu kao jedan od centara izvrsnosti gdje se takav zahvat može obaviti. Zahvat koji je zahtijevao koordinaciju liječnika, bolnica i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pokazuje da imamo ljude koji mogu dodatno unaprijediti naš zdravstveni sustav, učiniti ga efikasnijim i kvalitetnijim kako bi bio u još većoj mjeri okrenut potrebama pacijenata – istaknuo je Siniša Varga, ministar zdravlja, na konferenciji za novinare u Klaićevoj bolnici. 
Juri je tumor dijagnosticiran krajem prošle godine, nedugo nakon pojave simptoma koji su upućivali na upalu. Ima sedmero braće i sestara koji mu čitavo vrijeme daju podršku, a njegova majka Angelina kaže kako joj se sin nakon početnog šoka izuzetno hrabro nosio s bolešću i operacijom. Zahvalni su liječnicima na novoj šansi za život koju su dali Juri. Mladić je u petak, na svoj šesnaesti rođendan, prošetao pred novinarima demonstrirajući uspješni oporavak od zahvata. 


Ugrađeni implantat izrađen je točno po mjeri kompjuterskom analizom, a isprintan naprednom 3D tehnologijom, za koju svjetski stručnjaci kažu da zbog mogućnosti koje pruža ima sposobnost revolucionirati zdravstvo. Operacija »teška« 25.000 eura izvedena je uz financijsku pomoć HZZO-a, jer implantat nije na listi standardnih ugradbenih materijala, te uz pomoć domaće tvrtke Instrumentaria koja je izradila nacrte za 3D zdjelicu. Implantat je isprintan na 3D printeru u Engleskoj budući da u Hrvatskoj takav uređaj ne postoji.


Klinika za dječje bolesti formirala je stručan onkološko-ortopedski tim koji ubuduće može obavljati slične zahvate ne samo na mladima iz Hrvatske, nego i iz inozemstva, ustvrdio je Osman Kadić, ravnatelj Klinike. Ovim zahvatom Klinika je, poručio je Kadić, opravdala status referentnog centra za solidne tumore u dječjoj dobi Ministarstva zdravlja, te dobila mogućnost postati regionalni centar i brandirati stečeno znanje.