Komedoni

Uložite u dobar piling: Evo kako izbjeći crne točkice na koži nakon brijanja

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Brijanje nogu u kućnom izdanju često može kao posljedicu imati, ne baš atraktivne, crne točke na koži koje uz ove metode, mogu postati prošlost.Primjećujete li ikad sitne tamne mrlje na nogama nakon brijanja? Ispada da je riječ zapravo o začepljenim porama. Ove tamne točkice nalikuju sjemenkama na koži jagoda (otuda i neformalni izraz “jagodaste noge“ i više su uočljive na nekim tipovima kože od drugih. Tamne mrlje su zapravo otvoreni komedoni, tamni polutvrdi čep od oksidiranih krhotina. Ti otvoreni komedoni mogu u sebi imati višak ulja, prljavštine ili bakterija. Blokada sebuma, krhotina ili bakterija miješa se sa zrakom i melaninom, a reakcija uzrokuje tamne ili crne točke. Ali na svu sreću možete spriječiti da se formiraju promjenom načina brijanja.


Najbolji tretmani odobreni od dermatologa


Kombinacija strategija za sprečavanje jagodastih nogu i uvođenje adekvatnih proizvoda u vašu rutinu njege kože može pomoći u saniranju crnih točaka. Uložite u dobar piling, jer sastojci koji smanjuju pojavu pora mogu također pomoći u liječenju ove neugodne pojave. Potražite proizvode koji sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu, koji ublažavaju upalu, sužavaju pore i eksfoliraju mrtve stanice s kože, piše Womenshealth.


Koristite nježnu kremu za brijanje, britvicu ili epilator s manje noževa (dvije su oštrice idealne) kako biste izbjegli daljnje iritacije. Najbolje je nanijeti hidratantnu kremu sa sastojcima poput zobenih pahuljica ili ceramida koji pomažu umiriti i zaštititi kožu i umanjuju pojavu tamnih mrlja. Kreme koje pruža cjelodnevnu hidrataciju te su bez mirisa i nekomedogena, neće iritirati kožu ili začepiti pore.
Ne zaboravite i dalje upražnjavati svoje omiljene beauty rituale i na taj način posvetiti neko vrijeme u danu samo za sebe. Njega kože i kose, učinit će da se osjećate bolje, opuštenije i smirenije, a kada napokon socijalizacija i uživanje na otvorenom ponovno opet bude svakodnevica, bit ćete spremni, njegovani i zadovoljni.