Ispravno skladištenje

Treba li kozmetičke proizvode držati u hladnjaku?

Šarlota Brnčić

Foto: INSTAGRAM

Foto: INSTAGRAMAko u pretraživač na Instagramu ubacite #beautyfridge dobit ćete čitav niz fotografija preparativne i dekorativne kozmetike spremljene u male hladnjake. No, je li zaista nužno čuvati kozmetičke proizvode u hladnjaku? Sve ovisi od sastojaka. U nastavku donosimo popis proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku.


Prirodni kozmetički proizvodi – posebice oni koji se koriste samo povremeno, kao što su maske za lice – treba čuvati na hladnom mjestu jer ne sadrže konzervanse, koji bi produljili njihov životni vijek. 


Proizvodi s retinolom ili vitaminom C su osjetljiviji na toplinu i svjetlost i zato ih treba čuvati na hladnim i tamnim mjestima. Lak za nokte je daleko bolje čuvati na hladnom mjestu – lakovi se mogu odvojiti i postati gusti ukoliko dugo vremena stoje na sobnoj temperaturi.
Postoje i delikatni parfemi, koji s vremenom mogu čak promijeniti i miris ako ih čuvate na sobnoj temperaturi. I na kraju, ali ne i najmanje važno, tonici, osvježavajući sprejevi i kreme za oči bit će učinkovitiji kada se čuvaju na hladnom mjestu.


A što sve bez bojazni možete čuvati na sobnoj temperaturi? Većina krema i ulja najbolje funkcionira i daje najbolji efekt ako se čuva na sobnoj temperaturi. Na primjer, ako ste ikada koristili kokosovo ulje, onda znate da je najbolje kada je na sobnoj temperaturi.


Bez obzira na to da li ste odlučili čuvati kozmetičke proizvode u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, pobrinite se da uvijek budu daleko od izvora topline, svjetlosti i vlage, koji mogu negativno utjecati na njihov sastav.