Sve u intervalima

Trčanjem do gubitka kilograma: Znate li koji je najbolji sistem za mršavljenje na traci?

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Prilikom uvrštavanja vježbi na traci za trčanje važno je držati se određene rutine.U teretanama je najčešća gužva oko traka za trčanje. Ako i sami obavezno u sklopu svog treninga koristite traku na pravom ste putu za gubitak kilograma.  Pogotovo je traka za trčanje izvrstan odabir za početnike koji žele izgubiti koji kilogram viška, a nisu toliko upoznati s različitom vrstom treninga. Čak i samo ubrzano hodanje na traci je izvrstan način za pokrenuti uspavano tijelo, prenosi PopSugar.


Fitness menadžer Dan Charak  iz Northwestern Medicine Kishwaukee Health & Wellness Centre naglašava da bi početnici trebali koristiti traku za trčanje od 15 do 30 minuta. Naravno, možete trčati i duže, sve ovisi o vašoj kondiciji i fizičkoj spremi. 


“Možete započeti s 10 do 15 minuta, ako vam je čak i to pravi izazov, krenite s pet minuta”, objasnio je Dan Charak. 
Prilikom uvrštavanja vježbi na traci za trčanje važno je držati se određene rutine. Svakako započnite s onom minutažom koja vam nije previše izazovna, ali je bitno da je se držite. Također ako vam je previše naporno, možete podijeliti trčanje. Prvi dio odraditi kao zagrijavanje, a drugi na kraju treninga kada ujedno i sagorijevate najviše kalorija.


Svakako prilikom trčanja vodite računa o težini. Za početnike je najbolji indikator sljedeći: možete nekome odgovoriti na pitanja dok trčite, ali niste sposobni voditi dužu konverzaciju. Ne smijete biti toliko uspuhani da niste u mogućnosti pričati. Isto tako trčanje ne smije biti toliko lagano da možete istrčati pola susjedstva. 


Na traci se možete odlučiti za dvije vrste treninga. Možete tijekom cijelog vremenskog perioda trčati istom brzinom ili možete odabrati intervalno trčanje. Početnici bi se trebali držati jednog tempa kako bi prilagodili svoje tijelo. Kada već iza sebe imate pokoji kilometar možete prijeći na intervalno trčanje. To znači da mijenjate brzinu trčanja. Počinjete s jednom brzom, ali svaki malo ubacite intervale brzog trčanja. Tako trošite više kalorija, no budite oprezni jer ova vrsta trčanja uzrokuje češće ozljede.