Da je lakše zaspati

Teško vam je utonuti u san? Nutricionistica savjetuje što jesti prije spavanja

P. N.

FOTO/PxFuel

FOTO/PxFuel

Prehrana bogata određenim mineralima i vitaminima, pomoći će pri uspavljivanju.Mnogima san teško dolazi na oči, ponekad čak i unatoč umoru i želji za spavanjem. Postoji mnoštvo razloga zašto je to tako, a utjecaj na mogućnost spavanja ima i prehrana. Nutricionista Kathleen Alleaume je za News savjetovala što bi valjalo jesti prije spavanja, za što brži san.


Hrana bogata kofeinom i šećerom može stimulirati živčani sustav i otežati nam spavanje, stoga ju je bolje izbjegavati. Isto se odnosi i na kaloričnu hranu te alkohol prije spavanja. 


Pametno s ugljikohidratima


Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može dovesti do manjka ključnih kemikalija vezanih za spavanje. Umjesto kompletnog izbacivanja, pažljivo birajte koje ćete ugljikohidrate konzumirati. Dodajte kontrolirane porcije u večernji obrok, poput graška, leće, kvinoje ili slatkog krumpira. 
Dodavanja ugljikohidrata na tanjur može pomoći kod povećavanja razine aminokiseline triptofan u krvi, koje tijelo pretvara u serotonin. Poznatiji pod nadimkom “hormon sreće”, serotonin stavlja organizam u smireno i sabrano stanje koje je svakako potrebno za lakše uspavljivanje. 


Dobra stara kamilica


Stresan dan na poslu? Ne možete se opustiti? Napravite šalicu tople kamilice i opustite se. Ova čudotvorna biljka nema kofeina i bogata je krizinom, antioksidansom koji ima dokazano umirujuće djelovanje. 


Vrlo je uspješna u savladavanju umora pa se često koristi i kao lijek za nesanicu i ostale poremećaje pri spavanju. 


Neka vam dan prožmu trešnje


Omiljena ljetna voćka sadrži četiri važne kemikalije za regulaciju sna – melatonin, triptofan, kalij i serotonin. Zajedno, uspavljuju vas osjećajem blažene doze dremljivosti. Bogate su antioksidansima i anti-upalnim svojstvima koji poboljšavaju kognitivnu funkciju, uključujući i mogućnosti reguliranja ciklusa spavanja i buđenja.


Nije čak niti važno konzumirate li trešnje kao voćku ili kao napitak. Istraživanja pokazuju da sok od trešnje također predstavlja mogućnost poboljšanja trajnosti i kvalitete sna.


Lješnjaci


Odlične grickalice prepune magnezija i proteina, ključne su za relaksaciju te opuštanje upaljenih i umornih mišića. Obogaćuju srce zdravim masnoćama i vlaknima koji stabiliziraju razine šećera u krvi. Ako se brinete zbog linije, konzumirajte preporučenu dnevnu dozu od 30 grama. 


Banane


Banane pružaju odličan prirodni izvor kalcija, minerala koji pomaže smirenju živčanog sustava. Prepune su vitamina B koji pomaže tijelu preraditi triptofan u serotonin.