Vlada uzalud bacila milijune

Tamiflu ima učinak kao i paracetamol!

Vedrana Simičević

 Popularni antivirusni lijekovi  imaju vrlo mali učinak na smanjivanje simptoma, te ne sprječavaju širenje gripeRIJEKA  Nova, jučer objavljena studija skupine znanstvenika iz Italije, SAD-a, Australije i Velike Britanije koji su istraživanje proveli za neprofitnu organizaciju The Cochrane Colaboration učvrstila je već postojeće nalaze da popularni antivirusni lijekovi za gripu oseltamivir (Tamiflu) i zanamivir (Relenza) ne sprječavaju širenje gripe, niti smanjuju njene komplikacije, te imaju vrlo mali učinak na smanjivanje simptoma gripe, što bi značilo da su vlade diljem svijeta na ova dva lijeka uzalud potrošile milijune eura. Ovi rezultati, temeljni na analizi više od stotinu objavljenih i neobjavljenih kliničkih studija, naslanjaju se na neke već objavljene navode o slaboj funkcionalnosti ovih popularnih lijekova, što je osobito indikativno u slučaju Tamiflua kojeg su mnoge vlade diljem svijeta kupovale u velikim količinama 2006. godine i 2009. godine u strahu od pandemija ptičje, odnosno svinjske gripe i kojeg je uostalom na popis neophodnih lijekova uvrstila i Svjetska zdravstvena organizacija.  


(Pre)skup lijek


BBC jučer tako navodi da je Velika Britanija na stvaranje »rezervi« Tamiflua, čiji se učinci praktički mogu izjednačiti s onima paracetamola, potrošila 473 milijuna funti. Sličnu odluku donijele su i mnoge druge zemlje, pa je tako i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje 2009. godine nabavio 460.000 doza Tamiflua. Te godine cijena Tamiflua u ljekarnama se kretala između 228 i 270 kuna, a u mnogim ljekarnama razgrabljen je čim se pojavio. Nakon 2009. godine, potvrđeno nam je jučer, HZZO više nije nabavljao lijek. Autori velikog istraživanja koje je organizacija The Cochrane Colaboration jučer predstavila javnosti, pojašnjavaju da velike farmaceutske kuće ne objavljuju javno sve rezultate svih kliničkih istraživanja, te navode da je njihova analiza rezultat dugogodišnje borbe da dođu do mnoštva neobjavljenih podataka o učinkovitostima i nuspojavama lijeka. Jedan od njihovih zaključaka je da uzimanje Tamiflua skraćuje trajanje simptoma gripe za tek 16.8 sati u prosjeku, odnosno sa 7 na 6.3 dana kod odraslih, te za 29 sati kod djece. Uzimanje Relenze kod odraslih »skraćuje« trajanje simptoma gripe za pola dana, dok kod djece nema dokaza o značajnijem učinku u tom smislu. Autori istraživanja sugeriraju da slične učinke imaju i lijekovi poput paracetamola. 


Cochraneova analiza nadalje navodi da nema jasnih dokaza da korištenje ova dva lijeka sprječava pojavu komplikacija poput upale pluća, kao ni to da uzimanje Tamiflua usporava širenje gripe. Autori istraživanja, međutim, navode da Tamiflu u određenom postotku ima nuspojave koje uključuju mučninu, glavobolje, probleme s bubrezima i hiperglikemiju, te povraćanje kod djece. 


Poznat učinak
»Potrebno je dobro promisliti o benificijama i rizicima oba lijeka prije odluke o njihovom korištenju. Učinci oba lijeka koje navode proizvođači ne odgovaraju pokazateljima iz kliničkih istraživanja«, stoji u zaključcima istraživanja. Voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje HZJZ-a prim. dr. sc. Bernard Kaić ustvrdio je da se rezultati ovog istraživanja ne razlikuju od onih na istu temu objavljenih od Cochrane organizacije prije dvije i četiri godine, te potvrdio da su »ove činjenice poznate od početka primjene ovih lijekova«.


– Poznato je da inhibitori neuraminidaze imaj skroman učinak na trajanje gripe u terapijskoj primjeni i da ne sprečaaju asimptomatsku infekciju, ali da smanjuju rizik od simptomatske infekcije pri profilaktičkoj primjeni, kratko je prokomentirao Kaić.


Iz farmaceutske kompanije Roche koja proizvodi Tamiflu za BBC su jučer komentirali da se ne slažu s rezultatima istraživanja, te da se u njima manipuliralo statističkim pokazateljima.