Pustimo glas

Svi oblici uživanja u glazbi gode zdravlju. Pjevanje dokazano smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

Šarlota Brnčić

Credit: PIXABAY.COM

Credit: PIXABAY.COM

Pjevanje značajno doprinosi kvalitetnijem disanju kod osoba s plućnim oboljenjima te pacijentima sa simptomima demencije pomaže da se uspješnije nose s bolešću. I slušanje muzike pozitivno utječe na zdravstveno stanje, ističu znanstvenici LONDON – Pjevanje, kao i slušanje glazbe, bez sumnje ljudima uspijeva popraviti raspoloženje. Nova istraživanja sada upućuju i na to da pjevanje značajno pridonosi i kvalitetnijem disanju kod osoba s plućnim oboljenjima te da pacijentima sa simptomima demencije pomaže da se uspješnije nose sa simptomima bolesti. U proteklih dvadeset godina brojni su znanstvenici pokušali definirati psihološke, biološke i bihevioralne mehanizme koji pjevanje dovode u vezu sa zdravljem.


Profesorica Daisy Fancourt s londonskog UCL-a (University College London) tvrdi da se u tijelu, dok pjevamo, odvijaju brojne promjene. Primjerice, smanjuje se hormon stresa, poput kortizola, a zamijećena je i razlika u razini endorfina koji se dovode u vezu s raspoloženjem. Pojasnila je i da je pjevanje multimodalna zdravstvena aktivnost jer sadrži brojne komponente. Među ostalim podrazumijeva emotivno izražavanje, a znamo da je ono dobro za mentalno zdravlje. Istodobno pjevanje omogućuje društvenu interakciju koja može doprinijeti tome da se pojedinac u manjoj mjeri osjeća izolirano. Fancourt tvrdi da i slušanje muzike pozitivno utječe na zdravstveno stanje.


– Među osobama koje idu na koncerte, bez obzira na to je li riječ o klasici ili rocku, znanstvenici su otkrili sličnu razinu smanjenja razine stresa, istaknula je.


Usporedba s jogom
Glazba, a osobito pjevanje, koristi se kao terapija kod osoba suočenim s demencijom. Znanstvenici ističu prednosti pjevanja u grupi te korist od pjevanja za pacijente s kroničnim plućnim bolestima, od astme do karcinoma pluća. Sam čin pjevanja potiče organizam na lučenje endorfina, hormona koji se povezuju s osjećajem zadovoljstva. Dok pjevamo, moramo duboko disati što posljedično pojačava protok krvi u organizmu pa se pojačava i djelovanje endorfina. Znanstvenici kažu da je pjevanje slično naletu endorfina koji osjetimo dok se smijemo ili kad jedemo čokoladu.


Istraživači sa Sveučilišta u Goeteburgu ranije su ustanovili da se ljudima koji pjevaju u grupi sinkroniziraju otkucaji srca.– Pjevanje je oblik kontroliranog disanja jer udišete prije fraza glazbene izvedbe, a između njih izdišete. To vam daje vrlo sličan učinak poput i disanja za vrijeme joge. Pomaže vam da se opustite, a postoje naznake i da poboljšava rad srca, objasnio je voditelj istraživanja Bjorn Vickhoff.

Jedna je studija pokazala da je nakon samo 40 minuta grupnog pjevanja razina hormona stresa kortizola pala puno brže nego što bi to bilo u uobičajenim okolnostima. Studija provedena na Sveučilištu u Frankfurtu pokazala je da pjevanje povećava očekivani životni vijek jer snižava razine kortizola. Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje krvi profesionalnih članova zbora prije i nakon izvedbe Mozartova »Requiema« na sat vremena. Ishod je uglavnom bio oslobađanje antitijela imunoglobina neposredno nakon probe, što ubrzava imunološki sustav.U organizimu osoba koje pjevaju u zboru tijekom izvedbe proizvodi se hormon oksitocin – »hormon ljubavi« koji se izlučuje dok se grlimo i zaslužan je za pojačanje osjećaja povjerenja i bliskostiLučenje dopamina


Znanstvenici su otkrili i da se u organizimu osoba koje pjevaju u zboru tijekom izvedbe proizvodi hormon oksitocin koji zovu i »hormonom ljubavi«. On se izlučuje dok se grlimo. Zaslužan je za pojačanje osjećaja povjerenja i bliskosti.


To bi moglo biti objašnjenje za činjenicu po kojoj osobe koje pjevaju u zborovima intenzivnije doživljavaju osjećaje prijateljstva i zajedništva. Pjevanje izaziva i lučenje dopamina, čestog neurotransmitera u mozgu. Otprije je poznato da dopamin rezultira stanjem ugodnih osjećaja kao reakcije na neke stimulanse, poput konzumiranja hrane ili uzimanja kokaina. Njegovo lučenje povezuje se s jačanjem emocija i motivacijom.


Studija iz 2017. godine što su je na pjevačima koji su pjevali na dobrovoljnim nedjeljnim radionicama proveli znanstvenici s britanskog Sveučilišta Anglia, upućuje na to da su se njihovo raspoloženje i društvene vještine bitno popravili. I zadnje, ali ne manje važno, pjevanje u grupi pomaže pojedincu da poboljša svoj društveni život jer će na taj način imati više samopouzdanja i poboljšati komunikacijske vještine, a kod oboljelih pridonosi oporavku od mentalnih bolesti, pojačavajući pritom njihov osjećaj vrijednosti i razinu samouvjerenosti.