Intervencije

Sve o popularnom estetskom tretmanu: Što je botoks, kako djeluje i za što se sve koristi?

Šarlota BrnčićU današnje vrijeme nekirurška estetska uljepšavanja nisu bauk. Mnoge dame, ali i muškarci (iako u manjem broju), ne skrivaju da su imali neke intervencije na licu, bilo da je u pitanju zatezanje botoksom, filer ili hijaluron u usnama. Na Instagramu su sve poznatiji doktori koji se bave ovim zahvatima, a anti-age medicina sve više jača među ljudima. Više se ne plašimo godina i onoga što nam one donose – barem kada je u pitanju fizički izgled.


Ipak, najpopularniji i dalje ostaje botoks. Otkrivamo vam sve što niste znali o ovom sastojku uz pomoć kojeg bore postaju zaborav, a s njima i znaci starenja. Postavili smo najoštrija pitanja dermatolozima o botoksu, a u nastavku saznajte odgovore i naučite sve što trebate znati o njemu!


1. Ubrizgavanje


Botoks djeluje tako što blokira receptor u živcu čime se sprječava pomicanje mišića uslijed kontrakcije. U prijevodu, ovaj sastojak paralizira mišić koji se aktivira kada radite facijalne ekspresije (poput skupljanja očiju kada nešto ne vidite dobro ili smijanja). Najviše se koristi za tretiranje linija na čelu i linijica u vanjskom uglu oka. Također je potvrđeno da se sjajno bori i protiv prekomjernog znojenja ispod pazuha i kroničnih migrena.


2. Razlike
Postoji velika razlika između botoksa i filera. Botoks je u stvari ime brenda nastalo od imena lijeka, botulinum toxin, koji se koristio za opuštanje facijalnih mišića koji uzrokuju stvaranje linija i bora. Postoje i drugi brendovi, poput Dysporta i Xeomina, ali je Botox najpopularniji, zbog čega mnogi ovaj lijek tako nazivaju. Fileri se koriste, kako im i samo ime kaže, da popune (to fill) linije i dijelove lica koji su »utonuli« uslijed gubljenja tonusa facijalnih mišića. Postoji više tipova filera, a koji je vama potreban, određuje vaš dermatolog ovisno o dijelu lica koji želite tretirati i koliko su duboke linije u tom dijelu.


3. Obratite pažnju koga birate


Spremni ste isprobati ovu proceduru? Prvo što trebate učiniti nakon toga je da odaberete dobrog doktora koji uistinu zna što radi i razumije se u anatomiju lica. Pogledajte njegove radove, raspitajte se na internetu o prijedlozima i utiscima drugih ljudi koji su uradili isto. Ako vam se nešto ne dopada, odmah birajte drugog. Najbolje je otići po osobnoj preporuci, ali uvijek budite vođeni svojim instinktom i onime što ste pronašli i čuli.


4. Efekti


Ono što trebate znati jest da nakon ubrizgavanja botoksa, rezultati nisu vidljivi istog trena. Potrebno je minimalno mjesec dana da biste primjetili kompletan efekt. Koliko on traje? To ovisi o vama, vašoj koži i organizmu, ali uglavnom se radio o razdoblju između tri i četiri mjeseca (pola godine za one koji idu često). Korisnici koji su prvi put bili na tretmanu, sigurno će primijetiti da efekt »blijedi« vrlo brzo jer je mišićima potrebno vrijeme da se prilagode lijeku. Druga strana priče je da će vam s vremenom biti potrebno više tretmana jer se mišići vrlo brzo navikavaju na botoks.


5. Što ne smijete raditi


Jedna jedina stvar koju ne smijete raditi odmah po završetku tretmana botoksom jest – treniranje. Prva 24 sata to je zabranjeno, jer svaki pokret koji uključuje spuštanje glave ispod srca može pomjeriti lijek s mjesta kojem je namijenjen. Isto vrijedi i za kardiovježbe.


6. Znajte sve opcije


Ako niste spremni za ovaj korak, uvijek su tu laserski tretmani i retinol koji vam mogu pomoći. Osim toga zavolite ono što vam vrijeme donosi. Radite ono što vas čini sretnim i veselim, a stručnjaci su tu da vam, po potrebi, pomognu i uklone sve nedoumice.