Terme Selce

Sudeckov sindrom teška i kompleksna bolest

Prim. Vlasta Brozičević, dr.med., spec.fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije, Poliklinika TERME Selce

Foto iStock

Foto iStock

Terme Selce inicijatori su Mjeseca borbe protiv KRBS sindroma u Hrvatskojjer je liječenje KRBS sindroma poznatijeg pod nazivom Sudeckov sindrom dugotrajno  i može biti izuzetno opterećujuće za pojedinca i njegovu okolinu. Od velike je važnosti obratiti se liječniku koji će na vrijeme prepoznati neobične simptome te kompleksne i teške bolestiSudeckov sindrom ili kompleksni regionalni bolni sindrom (KRBS) je poremećaj dijela mišićno koštanog sustava popraćen boli, oteklinom te raznolikim simptomima, kao posljedica poremećaja autonomnog živčanog sustava i poremećaja mikrocirkulacije, sa posljedicom smanjene pokretljivosti zahvaćene regije te relativno brzim razvojem demineralizacije skeleta (lokalne osteoporoze).


Bolest obično zahvaća ruku, nogu ili pojedine djelove tijela, a najčešće se javlja nakon ozljede, traume, operacije, mirovanja te srčanog ili moždanog udara. Oboljeli ga opisuju kao kronično bolno stanje zahvaćenog područja, praćen distrofijom i atrofijom mekih tkiva i kosti u kasnijoj fazi.


Bolest iznimno teško prepoznatljiva


Vrijeme postavljanja dijagnoze je od mjesec dana, do nekoliko mjeseci, pa i godina od nastanka prvih simptoma. Iz tog razloga pacijenti često lutaju od liječnika do liječnika tražeći pomoć, pa u Sjedinjenim državama čak postoji uzrečica: “Konačno sam pronašao liječnika, koji razumije CRPS sindrom (engl. Complex regional pain syndrome) i zna pristupiti pacijentu.”
Foto iStock


Foto iStockKlinička slika Sudeckova sindroma može se podijeliti u tri stadija. Prvi stadij ili stadij upale karakterizira u prvom redu bol i otok, koji se javljaju ne samo pri opterećenju i pokretu, nego i u mirovanju.Traje 1 do 3 mjeseca. Drugi stadij ili stadij distrofije karakterizira i dalje prisutnost boli i ograničeni pokret zglobova s atrofijom muskulature. Traje 3 do 6 mjeseci. Oteklina mekih tkiva postepeno se smanjuje, lokalna toplina pretvara se u subjektivni osjet hladnoće. Vidljive su i promjene boje kože, a pokretljivost je sve više ograničena. Treći stadij ili stadij atrofije predstavlja fazu kada je funkcija ekstremiteta bitno narušena, sve do neupotrebljivosti. U toj fazi bol nije dominantna, meka tkiva su atrofična, a koža blijeda i bez oteklina, uz pojavu deformacije zglobova. Traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.Traje 1 do 3 mjeseca. Drugi stadij ili stadij distrofije karakterizira i dalje prisutnost boli i ograničeni pokret zglobova s atrofijom muskulature. Traje 3 do 6 mjeseci. Oteklina mekih tkiva postepeno se smanjuje, lokalna toplina pretvara se u subjektivni osjet hladnoće. Vidljive su i promjene boje kože, a pokretljivost je sve više ograničena. Treći stadij ili stadij atrofije predstavlja fazu kada je funkcija ekstremiteta bitno narušena, sve do neupotrebljivosti. U toj fazi bol nije dominantna, meka tkiva su atrofična, a koža blijeda i bez oteklina, uz pojavu deformacije zglobova. Traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.


Glavni simptom ove bolesti je jaka akutna bol koja može prijeći u kronični oblik. Može biti prisutna pojačana osjetljivost zahvaćenog područja (hiperalgezija). Karakteristična je i bol na najblaži dodir (npr. prekrivanje plahtom). Daljnji simptomi su oteklina, a koža postaje crvena, sjajna i topla, uz intenzivnije znojenje (hiperhidroza). U težim slučajevima dolazi do promjena u smislu atrofije kože, mišića, tetive, mrljaste osteoporoze kostiju te regije, uz gubitak funkcije pogođenih dijelova tijela. KRBS ponekad ima slične simptome kao što su sklerodermija, infekcije, urički artritis i stres frakture.Simptomi Sudeckovog poremećaja nisu konstantni u intenzitetu tijekom dana, niti u trajanju te se razlikuju od osobe do osobe. U 30 godina iskustva u liječenju pacijenata s navedenom dijagnozom u Poliklinici Terme Selce, pokazalo se kako je najvažnije prepoznati bolest čim prije, kako bi se terapija započela čim ranije i tako, spriječio razvitak trećeg stadija bolesti, u kojem je ponekad ishod i invalidnost. Najčešće ipak možemo govoriti o blažim simptomima i, uz pravilno propisanu terapiju, potpunom oporavku pacijenta s dijagnozom Sudeckovog sindroma.


 • Stanja nakon traume, manje ili politraume (npr. prijelomi, uganuća,…)


 • Za vrijeme imobilizacije gipsom ili dugotrajne imobilizacije pojedine regije tijela


 • Stanja nakon ozljeda perifernog živa ili upale živca 


 • Nakon ozljede mozga


 • Postoperativna stanja različitih uzroka, neke regije tijela


 • Nakon različitih bolesti (angina pektoris, tumori, moždani udar)


 • Upalne reumatske ili metoaboličke bolesti (npr. giht..)Najugroženije žene srednje životne dobi


Sudeckov sindrom javlja se u oba spola, no statistika kaže kako su žene zahvaćene 2 do 4 puta više od muškaraca. Prosječna dob oboljelih osoba je oko 40 godina, odnosno u dobi između 37 do 50 godina, dok je rijetkost u starijih osoba. Samo vrlo rijetko je mogu dobiti djeca prije dobi od 10 godina.


Osjećaj boli na početku je prisutan samo na mjestu na kojem je došlo do ozljede. Štetni podražaji iz ozlijeđenog dijela tijela šalju signale do perifernog i središnjeg živčanog sustava te dolazi do intenzivne bolnosti u području ozlijeđenog dijela. Bol se tada počinje širiti i izvan ozlijeđenog područja. Prekomjerna zaštita, mirovanje i čuvanje ozlijeđenog dijela tijela zbog straha, dovodi do potencijalnog razvoja i progresije ovog sindroma. 


Emocionalni stres prolongira izlječenje


Liječenje KRBS sindroma vrlo je složeno jer se pacijenti specijalistu obraćaju u različitim fazama sindroma. Od izuzetne važnosti je započeti čim ranije s liječenjem, jer je u prva dva stadija sindroma liječenje uspješno u 80 posto slučajeva. Nema jedinstvene terapije, već se ona prilagođava ovisno o fazi razvoja simptoma. Bitno je naglasiti kako je osobi koja pati od KRBS sindroma vrlo često potrebna psihološka podrška, kako obitelji, tako i psihologa, a u najtežim slučajevima neophodna je i hospitalizacija. Pacijenti s najtežim intenzitetom simptoma stanje često opisuju kao “nepodnošljivo”, pomišljaju i na amputaciju ekstremiteta i izrazito su promijenjivog psihičkog stanja, navode osjećaj tjeskobe, depresije i pomanjkanja snage, što za posljedicu može imati i dugotrajni izostanak s posla.


 • Otok regije tijela (npr. stopala, šake,…)


 • Osjećaj žarenja intenzivnog, ali promijenjivog karaktera iste regije


 • Bol iste regije koja se pogoršava pri opterećenju


 • Lokalna promjena boje kože, u smislu lividnosti različitog stupnja


 • Izražena, pojačana dlakavost regije (npr. šaka, podlaktica)


 • Lokalna toplina regije i pojačano znojenja


 • Utrnutost promijenjivog intenziteta iste regije


 • Radiološki prisutna koštana lokalna mrljasta osteoporozaU Poliklinici Terme Selce često pacijentima  s KRBS- om objašnjavamo kako je potrebno strpljenje te sve aktivnosti prilagoditi svom stanju te da je Sudeckovom sindromu potrebno ‘ugađati’ kao najboljem prijatelju. Ako primijete pogoršanje simptoma pri nekoj aktivnosti, istu aktivnost potrebno je privremeno odgoditi. Potrebno je zbog toga izbjegavati sva fizička preopterećenja, stres, emocionalna uzbuđenja i aktivnosti koje mogu utjecati na pogoršanje.


Pristup u Poliklinici Terme Selce – Rijeka


Za dijagnozu potrebna je iscrpna anamneza, klinički status, radiološka obrada i nekada scintigrafija. Liječenje se provodi iskučivo multidisciplinarno, kako bi spriječili funkcionalnu onesposobljenost i razvitak treće faze bolesti. U liječenju se kombiniraju u svim fazama bolesti različite vrste farmakološkog (medikamentoznog) liječenja, poput analgetika, NSA, antiepileptika, antidepresiva, opijata, a ponekad i kortikosteroida. Ponekad je potrebna i kiruška, ortopedska intervencija. U svim stadijima bolesti primjenit će se fizikalna terapija, koja se kreira individualno, ovisno o fazi bolesti i simptomatologiji. Postoji pravilo da terapija koja pomaže jednom pacijentu, kod drugog nema učinka. Uključuje se i radna terapija gdje je ključna edukaciju bolesnika. Fizikalna terapija ima za cilj smanjivanje bolova i otoka, poboljšanje cirkulacije i funkcionalnosti ekstremiteta. Istraživanja vezana uz kompleksni regionalni bolni sindrom (engl. CRPS), sežu od davne 1839. godine, a traju sve do danas. Ovu je dijagnozu prvi opisao, definirao i obznanio Paul Sudeck 1900. godine. Time je u medicinsku znanost uveden pojam Sudeckov sindrom, koji zbog neizvjesnog ishoda i dalje pobuđuje interes liječnika različitih specijalnosti. U Poliklinici Terme Selce terapijski postupci Sudeckovog sindroma obuhvaćaju primjenu vrlo doziranih nježnih postupaka za smanjenje otoka manualne limfne drenaže, hipobarična terapija, Vasloflow, Vacustyler, nježne manuelne tehnike mekih tkiva. Potreban je dnevni monitoring liječnika i fizioterapeuta zbog pravovremene primjene MBST terapije kojom se djeluje na spriječavanje koštane distrofije. Kada se primarni simptomi stave pod kontrolu, mogu se primijeniti i ostale metode fizioterapije kako bi se spriječila invalidnost i postigla ponovna funkcija lokomotornog sustava. Put do potpunog izliječenja varira, od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a u pojedinim slučajevima može trajati i godinama ili dovesti do trajnog invaliditeta. Ipak, prema našim iskustvima, kod pravovremene reakcije bolest se stavlja pod kontrolu već unutar 7 do 10 dana.