Upitna higijena

Studija upozorava: Dječje igraonice su prepune bakterija koje uzrokuju mnoge smrtonosne bolesti

Portal Novilist.hr

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

Dječje igraonice su izvor zaraze, a studija je istražila one s djeci omiljenim šarenim lopticama.Dječje igraonice su idealan izbor za proslave rođendana, a dječici predstavljaju idealan provod. Posebno su im omiljene igraonice sa šarenim lopticama koje obično imaju tobogane, pa djeca „klize“ u loptice i uživaju u zabavi.


Igra sa šarenim mekanim lopticama, često se preporučuje i za razvijanje motoričkih vještina kod djece. Studija objavljena u časopisu American Journal of Infection Control, ukazuje na opasnosti koje se mogu skrivati u mnoštvu šarenih loptica.


No, znanstvenici upozoravaju da su upravo takve igraonice ogroman izvor zaraze. Otišli su toliko daleko da su ih proglasili i „najprljavijim mjestima za dječju igru“ jer sadrže na tisuće bakterija, prenosi Daily Telegraph.
Istraživački tim sa Sveučilišta “North Georgia”, otkrilo je bakteriju koja uzrokuje smrtonosne bolesti: od sepse to meningitisa, do uzrokovanja upale pluća i infekcije mjehura.


Istražili su šest različitih igraonica s lopticama diljem SAD-a i otkrili više od 31 vrste bakterija. Istraživanja pokazuju da se neke igraonice ne čiste danima, pa čak i tjednima.


FOTO/Pexels


FOTO/PexelsJedna od najprljavijih, imala je u prosjeku 170,818 različitih bakterija po loptici.


Pronađena je prisutnost bakterije „Enterococcus faecalis“ koja može uzrokovati po život opasne infekcije, te „Staphylococcus hominis“ – stafilokokna bakterija koja uglavnom kod osoba s oslabljenim imunitetom može izazvati infekcije.


Otkrivene su i bakterije koje uzrokuju upalu grla te usne šupljine, te one odgovorne za upalu pluća.


Bakterije pronađene na mekanim plastičnim lopticama, mogu uzrokovati sepsu, meningitis te infekcije kože i krvnog sustava, prenosi Daily Telegraph. 


Pronađene su i bakterije koje se obično povezuju s biljkama, tlom i vodom, a koje posebno ugrožavaju bebe jer mogu dovesti do kožnih infekcija, ali i naštetiti krvnom sustavu.