Evo tko je ugrožen

Stručnjaci otkrili novi način prijenosa koronavirusa: Mnogi oboljeli uopće nemaju vrućicu

Hina

Reuters

Reuters

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa. Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada.  Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštineNovi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore.


Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija. 


Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.
Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku. U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.


Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa.


Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada.  Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine.


U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.