Europski parlament

Stroža EU pravila za sigurnije umjetne kukove i implantate za grudi

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su nova, stroža pravila za medicinske uređaje, poput implantanata za grudi i umjetnih kukova, kako bi se povećala sigurnost pacijenataZAGREB Zastupnici Europskog parlamenta podržali su nova, stroža pravila za medicinske uređaje, poput implantanata za grudi i umjetnih kukova, kako bi se povećala sigurnost pacijenata.


Nova pravila uključuju nenajavljene inspekcije kod proizvođača nakon što su uređaji pušteni na tržište, strože provjere tijela za ocjenu sukladnosti medicinskih uređaja te, za pacijente, tzv. implantantsku karticu. Ta kartica omogućit će pacijentima i liječnicima da ‘uđu u trag’ proizvodu koji im je ugrađen, primjerice da se točno može identificirati koji je umjetni kuk ugrađen kojem pacijentu.


»Tijekom skandala s implantatima za grudi, mnoge žene jednostavno nisu znale jesu li dobile neispravan implantat. S novim zakonodavstvom uveo bi se jedinstveni mehanizam za identifikaciju kako bi se osigurala mogućnost utvrđivanja koji pacijent ima koji uređaj. Pacijenti će također dobiti vlastitu karticu, uz koju će moći doći do podataka koji će biti dostupni u bazi podataka«, ističu iz Europskog parlamenta.
Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan napomenula je da su se eurozastupnici uspjeli izboriti »i da proizvođači rizičnih uređaja moraju biti financijski ‘pokriveni’ za isplate odšteta pacijentima u slučaju nezgoda«. Ustvrdila je da je novim pravilima postrožen inspekcijski nadzor proizvodnje, kao i kontrola uvoza iz trećih zemalja, odnosno država koje nisu članice Europske unije.