Bowling

Stari sport, novi hit: Čunjevi u riječkom Tower centru opet su – “in”

Vladimir Mrvoš

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Bowling se u Hrvatskoj počeo igrati još 1953. kad je u Borovu izgrađena prva bowling staza. U Rijeci je za tri mjeseca postao pravi hitBowling je način zabave, ali sve više i stil života. Zbog jednostavnosti i prilagodljivosti za sve uzraste, danas je postao jedan od najpopularnijih oblika prijateljskih i obiteljskih druženja u svijetu. Odnedavno se u Rijeci u Tower centru nalazi Bowling centar, a zanimljivo je vidjeti da istovremeno čunjeve mogu rušiti i djeca od 5 godina, pa i oni stariji od 80.


Tajna je u tome da su kugle različitih težina, počevši od onih najlakših za djecu, pa sve do onih najtežih za profesionalce. Bowling se brzo uči, a za djecu se po potrebi izvlače ogradice tako da im svaki hitac bude uspješan, što ih jako veseli.Bowling ima 10 slobodnih čunjeva, dok kuglanje ima devet čunjeva što vise od konopcu. Bowling kugle su veće i imaju rupe za prste, te su različitih težina i prilagodljive svima. Klasično kuglanje ima manje kugle i sve su uglavnom iste boje i težine (postoje i one za djecu koje su manjeg promjera i težine).
Kuglanjem se uglavnom bave osobe koje su članovi nekog kluba te su fizički i kondicijski spremniji. Jako rijetko u današnje vrijeme ćemo vidjeti da se omladina dođe zabavljati u kuglanu, nažalost to je tako, dok je s bowlingom sasvim suprotno i služi uglavnom za zabavu i druženje. Bowling kugle se mogu bacati bez saginjanja što ide u korist starijim osobama, dok kuglanje traži polaganje kugli, kaže Mrkonjić. Cilj igre je zakotrljati bowling kuglu po nauljenoj stazi i srušiti svih 10 čunjeva koji stoje na drugom kraju staze, po čemu je najsličniji običnom kuglanju. Sami čunjevi su postavljeni u obliku trokuta, a igra se sastoji iz 10 okvira, tzv. framesa. Primarni cilj igre je da se u svakom okviru jednim hicem sruše svi čunjevi, što se popularno zove »strike«.


Ako vam to ne uspije, i prvim hicem ne srušite sve čunjeve, preostale trebate srušiti drugim hicem što se naziva »spare«. U svakom od prvih devet okvira, igrač može najviše dvaput baciti kuglu da bi srušio 10 čunjeva. U desetom okviru igrač može baciti kuglu najviše triput. Igrač koji obori najviše čunjeva i time dosegne najviši rezultat, pobjednik je igre.


Bowleri početnici


Miše Mrkonjić je višestruki državni prvak (pojedinačno, parovi, mix parovi, trojke, petorke, liga, ekipni kup), dvostruki osvajač bowling pojedinačnog kupa i dvostruki osvajač masters turnira. Više puta proglašen je igračem godine, a u međunarodnim okvirima ima značajan rezultat – ulazak u top 16 od ukupno 82 igrača na all events ljestvici svjetskog pojedinačnog kupa. Osvajač je preko 40 bowling turnira. Autor je stranice www.bowling.hr. Mrkonjić je nedavno doselio u Rijeku kako bi pomogao početnicima savladati sve tajne tog novog trenda u gradu na Rječini.


– Kuglam iz gušta i nikad si ne stvaram pritisak da moram pobijediti. Uvijek dajem maksimum, pa i kad izgubim od početnika, čestitam i čekam novi izazov. Bowling je nepredvidljiv sport, pun preokreta i adrenalina i zato ga volim. Nove bowlere bih savjetovao da ne izmišljaju bowling i nove stilove, već da potraže savjet od iskusnijih. Ako radite pravilno, napredak će biti malo sporiji, ali u konačnici ćete imati tehnički ispravan izbačaj te ćete s lakoćom igrati bowling. Hrvatska je još pionir ovog sporta i u skoroj budućnosti možemo očekivati puno više uspjeha na međunarodnim natjecanjima.Bowling je zanimljiv za početnike jer su čunjevi veliki i stisnuti, te je svaki hitac najčešće uspješan. Brzo se uči i napreduje te u natjecanjima ima dosta preokreta što ga čini jako zanimljivim, pa stoga i početnik uz malo sreće može pobijediti iskusnijeg bowlera. Također sve je popularniji među djecom, pogotovo za proslavu dječjeg rođendana uz rušenje čunjeva, pizzu i sokove. Najuspješniji igrači su nagrađeni medaljama.Bowling u Hrvatskoj je poznat još iz 1953. kad je u Borovu izgrađena prva bowling staza. Iako je 1954. u podrumu jedne restauracije u Zagrebu otvorena i prva jednostazna bowling kuglana u Zagrebu, ona je ubrzo zatvorena i pretvorena u skladište. Trebalo je proći osam godina do izgradnje dvostazne kuglane na objektu Grmoščica u Zagrebu.


Na Velesajmu u Zagrebu 1965. izgrađena je privremena montažna Brunswick kuglana, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća otvorene su dvije kuglane u Dubrovniku u hotelu Croatia i Libertas, te jedna u Makarskoj u hotelu Biokovo. Ponovo se budi interes za tu vrstu zabave pa se 1994. otvorio bowling u Importanne centru u Zagrebu s 10 staza, koji se održao sve do 2003. kad se službeno zatvorio.Profesionalna kugla se kupuje bez rupa, pa se po dimenzijama igračevih prstiju buše rupe kako bi idealno ležala u dlanu. 800 kuna stoji kugla za prvi hitac s rotacijom400 kuna stoji kugla za drugi ravni hitac400 kuna stoje cipele 600 kuna mjesečno za tri treninga potrebno je izdvojiti za ozbiljnije bavljenje bowlingom.


Ćorave sove


U Hrvatskoj postoji 10 bowling klubova koji se redovito natječu u svim disciplinama, kaže Mrkonjić. Uz profesionalace, tu je i velik broj amatera. U Rijeci također očekujemo otvaranje bowling klubova koji bi se natjecali na državnoj razini. Također su u planu bowling kampovi.


U međuvremenu u Rijeci je startala prva bowling divlja liga na kojoj sudjeluje osam ekipa. Ekipe su sastavljene od tri igrača i rezervi. Utakmice se odigravaju u dvije grupe, ponedjeljkom i utorkom navečer. Trenutno vodeća ekipa je Go Edo, Kova i Otpisani, a najzanimljivija ekipa ili bolje rečeno klapa su Ćorave sove kod kojih kugle lete na sve strane. U planu su još razni jednodnevni turniri, a i osnivanje Bowling kluba Rijeka koji bi se natjecao s klubovima iz Zagreba, Varaždina i Osijeka, najavljuje Mrkonjić.