Svjetska premijera

Slavko Ivković i Miroslav Radman predstavili eliksir za vječnu mladost

Siniša Pavić

ADR-Energizer HPE 40 nije lijek, već dodatak prehrani, koktel prirodnih farmakoloških aktivnih supstanci iznimnih antioksidacijskih svojstava i nastaje od nekoliko litara vina, nekoliko kilograma rajčica i nekoliko litara zelenog čajaZAGREB U Smaragdnoj dvorani hotela The Regent Esplanade u četvrtak se, uz pjesmu »Forever Young« što ju je otpjevao bas bariton Boris Martinović, dogodila svjetska premijera, kako je rečeno, najjačeg i najučinkovitijeg antioksidansa nove generacije na svijetu. Ime mu je ADR-Energizer HPE 40, a o njegovoj učinkovitosti govorili su njegovi kreatori – Slavko Ivković, član Europske akademije za interdisciplinarnu medicinu i član znanstvenog savjeta akademije, i Miroslav Radman, član Francuske akademije znanosti.


Promovirani proizvod proizvodi slovenska tvrtka Regiopharma. Razvijati ga je počeo Ivković prije 13 godina na njemačkom institutu Berlin Buch, da bi, kako reče, sve dobilo snažan zamah prije nekih dvije godine uspostavom suradnje s Radmanom i institutom MedlLS. Rezultat je dijetetski proizvod koji bolje od bilo kojeg postojećeg ispunjava tri primarno zadana cilja: štititi DNA, proteine i lipide od oksidacijskog oštećenja i na taj način sprječava prijevremeno starenje stanica i razvoj bolesti, djelovati na prevenciju nastanka mutiranih stanica koje uzrokuju tumorska oboljenja te zaštititi unutarstanične mehanizme za obnovu stanica.   

Tajna je u sinergiji


Tajna je, kazat će Ivković, u sinergiji. Jer, ADR sadrži koktel prirodnih farmakoloških aktivnih supstanci iznimnih antioksidacijskih svojstava – resveratrol (ekstrakt koščica crnog grožđa), oligomerne proantocijanidine, likopen i EGCG (ekstrakt zelenog čaja). Odnosno, kako to reče Ivković, koji baš kao i Radman uredno pije jednu kapsulu dnevno: »Produkt je to od nekoliko litara vina, nekoliko kilograma rajčica i nekoliko litara zelenog čaja.« Ivković ga je nazvao hrvatskim paradoksom, po uzoru na Francuski paradoks – znanstvenu činjenicu da Francuzi dvije godine duže žive makar previše i piju, i jedu, zahvaljujući među ostalim blagotvornosti što je nose bobice crnoga grožđa te mediteranskoj klimi.


Stoga ne čudi da se nazočnima prije svih obratio župan istarski Ivan Jakovčić, kazavši: »ADR jednako zdrava dugovječnost, Istra jednako zdrava dugovječnost. To je ono što želimo.« U tom kontekstu župan je najavio osnivanje istraživačkog laboratorija u Puli u kojem bi se ispitivao antioksidans kapacitet u istarskih namirnica.


No, istinska zvijezda prezentacije je ipak bio Miroslav Radman, i sam zadovoljan činjenicom da je uz pomoć instituta pred javnost došao konkretan proizvod koji bi trebao podići u nas kulturu prevencije i sprečavanja bolesti.   

Tisuću puta bolji od ostalih
– Ako smo nešto posebno na ovom svijetu, onda moramo barem imati ambiciju emancipirati se od ograničenja koje nam je priroda dala, kazao je Radmana, na čijem je tragu Ivković podcrtao kako bolest nećemo pobijediti bez prevencije.


Čovjek je, reče Radman, komplicirana mašinerija čiji se dijelovi troše, uništava ih hrđa, a cilj je naći način da se oštećeno popravi, starenje mašinerije uspori, a onda, kako reče, možemo očekivati čak i pomlađivanje. Što se promoviranog proizvoda tiče, njegov dolazak na tržište je ubrzan iz jednostavnog razloga što su kvantitativna mjerenja pokazala da je tisuću puta bolji od postojećih na tržištu.


Razvijanje proizvoda stajalo je nekih 15 milijuna eura. Kutija s 30 tableta stoji 100 eura. Radman priznaje, proizvod je skup i zdravi ljudi će se jamačno pitati zašto na to trošiti. Zato, pojašnjava Radman, jer je najlogičnije zaštititi ono što se ima. Proizvod se od danas može naručiti on line u cijeloj Europi. Ivković veli kako osobno ne bi nikada dozvolio da postane lijek, već bi da uvijek bude dodatak prehrani. Priznaje, naime, da već stižu ponude velikih tvrtki koje za velike novce žele ili otkupiti baš sve, ili barem 50 posto vlasništva, da bi zatim proizvodile i deset milijuna kutija dnevno.