Savjeti iskusnih: Lako izbjegnite pogreške zbog kojih se roditelji kasnije kaju

Šarlota Brnčić

foto: flickr

foto: flickr

Kada roditelji pogledaju u prošlost, većina želi ispraviti neke pogreške koje su učinili. Uživajte u prvim godinama djetetova života jer biste u budućnosti mogli žaliti za nekim propuštenim prilikamaSvaka obitelj ima svoj način odgajanja djeteta, ali je jedna stvar svima zajednička. Kada roditelji pogledaju u prošlost, većina želi ispraviti neke pogreške koje su učinili. Uživajte u prvim godinama djetetova života jer biste u budućnosti mogli žaliti za nekim propuštenim prilikama.


Donosimo vam popis stvari na koje bi bilo dobro obratiti pažnju kako se kasnije ne biste kajali.


Nisu dovoljno uživali u komunikaciji sa svojim djetetom
Malo dijete jako brzo prijeđe put od bebe do samostalne osobe kojoj treba neprestani kontakt s odraslima. Istina je da i roditeljima treba taj kontakt i komunikacija. Da, imaju manje slobodnog vremena i u redu je ako majka radi nešto drugo dok se njeno dijete igra, no ako to postane navika, možda ćete odjednom primijetiti da je vaše dijete odraslo i ima svoj život. Nema načina da vratite izgubljeno vrijeme pa pokušajte biti mentalno bliski sa svojim djetetom, ne samo fizički. Uživajte u vremenu provedenom zajedno.


Nisu dovoljno često grlili svoje dijete


Istraživanja su pokazala važnost zagrljaja za mentalno i fizičko zdravlje. Mnogo je koristi koje dolaze od zagrljaja, ali je i jednostavno divno samo zagrliti svoju bebu. S vremenom će dijete odrastati i neće vam dati da ga toliko grlite. Uživajte u trenucima bliskosti što duže možete.


Nisu snimili dovoljno videa i fotografija


Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako nemate puno fotografija, ali ćete se, najvjerojatnije, u budućnosti htjeti prisjetiti nekih od najvažnijih trenutaka njihova života i poželjeti ih podijeliti sa svojom, sada odraslom djecom. Albumi su još uvijek najbolji način čuvanja fotografija i uspomena, bez obzira na svu tehnologiju. Mnogi roditelji žale i što nisu više koristili kameru.


Bili su previše strogi


Jedna je stvar nekoga izgrditi ako je nešto loše napravio, a druga je prigovarati mu za svaku sitnicu. Postoji popularan mit da osoba postaje uspješnija što se više od nje očekuje. Istina je da to može dovesti do potpuno suprotnog rezultata: problema s ponašanjem, ponekad i s razvojem. Naravno, to može dovesti i do loše veze s vašim djetetom. Kažnjavajte i nagrađujte djecu za stvari koje su uistinu važne.


Nisu uvažavali mišljenje svoje djece


Djeca čija se mišljenja često zanemaruju mogu odrasti u jako nesigurne osobe. Kako znati što želiš od života kad ti nikada nije bilo dopušteno da odlučuješ za sebe? Neka vaše dijete samo donosi odluke. Bolje je razgovarati o njihovim željama i objasniti im neke stvari nego ih ignorirati i ograničavati.


Nisu dovoljno usrećivali svoje dijete


Lijepe uspomene iz djetinjstva najvrednije su stvari koje nam nitko ne može oduzeti. I više od toga. Odlasci na izlete ili odmor kasnije se mogu pretvoriti u nešto više: ako dijete odrasta u zdravom okruženju i prima mnogo različitih poticaja iz raznih iskustva, tada se aktivno razvija. Sretno dijete se lakše prilagođava jednom kad odraste i lakše stvara nove veze. Roditelji su često nostalgični prema vremenu provedenom sa svojim djetetom. Uživajte i razmislite kako zanimljivo provesti vrijeme sa svojim djetetom.


Često su pratili tuđe savjete


Postoje ljudi koji jako vole dijeliti savjete čak i ako je to neprikladno, a mlade ih majke često slušaju. Kada vidite te »stručnjake«, često ćete čuti mnoštvo informacija o tome kako treba oblačiti, hraniti i obrazovati vašu djecu. Istina je da ste vi roditelj i da znate bolje od bilo koga što je za vaše dijete dobro, a što nije. Naravno, možete ponekad poslušati nečiji savjet, ali to ne znači da ga se morate pridržavati. Još jedna stvar, ne dopustite strancima da grde vaše dijete ako je ono nešto loše napravilo. Uvijek budite na strani vašeg djeteta i podržavajte ga. Kada trebaju podršku, trebaju znati da uvijek mogu računati na vas.