Kad je vrijeme?

Roditelji, nemojte žuriti da vam dijete što brže prohoda. To može biti itekako opasno

Šarlota Brnčić

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Ne postoji određeno vrijeme kada dijete treba prohodati. To je najčešće između 14. i 16. mjeseca. U redu je ako dijete počne samostalno hodati s 10 mjeseci, ali i ako prohoda u 21. mjesecuPrerano postavljanje djeteta u uspravan položaj je beskorisno i može biti opasno. Bebina stopala nisu u potpunosti razvijena. Mekana hrskavica umjesto kostiju i mišići koji se tek formiraju mogu se oštetiti i iskriviti, a što se događa preranim postavljanjem na noge i forsiranjem hoda. Zbog nedovoljne čvrstoće može doći do deformiteta stopala i koljena, a pod težinom tijela potkoljenice se krive što na kraju dovodi do deformiteta kralježnice.


Korištenjem sprava kao što su hodalice ili skakalice lišavamo dijete neophodnih iskustava kroz koje treba proći u procesu prohodavanja. Dijete mora naučiti da se samo podiže u uspravan položaj i da u njemu ovlada održavanjem ravnoteže. Djeca koja su provela neko vrijeme u hodalici kada prohodaju, često padaju zbog gubitka ravnoteže i imaju poteškoće pri ustajanju. Ako pritom nisu prošli kroz fazu puzanja, problem će biti i savladavanje prepreka, zapinju o ivičnjake i pragove i najčešće padaju na glavu jer nisu naučila da se dočekaju na ruke. Ovo su očigledne posljedice i problemi s kojima će se susresti roditelji djece koja su koristila sprave za pomoć pri hodanju, ali njihova štetnost je daleko veća jer suzbijaju prirodan nagon kod djece za kretanjem što ometa pravilan psiho-motorni razvoj.


Pokreti koje bebe prave pri okretanju su od velike važnosti jer predstavljaju elemente hoda. Ako pogledamo faze ovog složenog pokreta kada se nađe na boku s podignutom glavom u zraku, osloncem na ramenu i na opruženu nogu, to odgovara osloncu pri hodu. Dok je gornja ruka pružena k drugoj strani, gornja noga je savijena kao da se kreće unaprijed, tako da izgleda kao da dijete korača.

Dijete će prohodati kada bude dovoljno sazrijelo i bez pomoći uvježbalo sve elemente samostalnog hodaU osmom mjesecu će naučiti da se s trbuha okreće na leđa čime će u potpunosti uvježbati automatizam koračanja. U isto vrijeme se kroz okretanje s leđa na trbuh i obratno uključuju svi mišići koji kasnije sudjeluju u hodu, odnosno jačaju se, što je neophodno za stabilan uspravan položaj. Tek kada u ležećem položaju savlada sve elemente potrebne za uspravan stav, beba će se početi podizati.


Kada bi dijete trebalo prohodati? Ne postoji točno određeno vrijeme kada dijete treba prohodati, a to se najčešće događa između 14. i 16. mjeseca, s tolerancijom i do 4 mjeseca, što znači da je sve u redu ako dijete počne samostalno hodati s 10 mjeseci, no također i ako prohoda u 21. mjesecu. Svako dijete ima svoj ritam sazrijevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspješno savlada sve faze razvoja motorike. Dijete će prohodati kada bude dovoljno sazrijelo i uvježbalo sve elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najprije noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže s prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom naprijed-natrag.