Izgled i zdravlje

Robovanje fizičkom izgledu: Sindrom iskrivljenog ogledala dovodi do opsesije i poremećaja

Šarlota Brnčić

foto: flickr

foto: flickr

Normalno je da – dok gledate svoj odraz u ogledalu, primjećujete svoje nedostatke. No kada nam fizički izgled postane opsesija koja ugrožava i zdravlje, vrijeme je da se zabrinemo i promijenimo pogled na sebeŽivimo u društvu i svijetu gdje naš imidž i fizički izgled definiraju našu osobnost. Ni na trenutak ne zastanemo i ne razmislimo da je ljepota relativan pojam, već postajemo objekti estetskih normi koje nameću javnost i moda i na taj način svi izgledamo identično, kao da smo stavljeni u jedan kalup. Sve više ljudi jednostavno robuje svom fizičkom izgledu što može u konačnici dovesti do opsesije i raznih poremećaja prehrane poput anoreksije, bulimije i emotivnog poremećaja kao što je sindrom iskrivljenog ogledala.


Sindrom iskrivljenog ogledala sastoji se u tome da imamo krivu sliku o sebi, u negativnom smislu, tražeći i pronalazeći mane i nedostatke koje zapravo ne posjedujemo ili da uveličavamo mane koje zapravo imamo. Radi se o emocionalnom poremećaju koji je vrlo značajan, zbog mogućih posljedica koje sa sobom nosi. Često je povezan s poremećajima poput anoreksije i bulimije. Dakle, radi se o tome da realna slika i ona koju imamo o sebi nisu iste, što rezultira nesigurnošću i nezadovoljstvom vlastitim tijelom jer ono ne ispunjava norme koje nam nameće društvo. Osoba koja pati od tog sindroma ne može sagledati stvari objektivno i njezina potreba da poboljša svoj izgled odlazi u ekstrem i u velikoj mjeri ovisi o mišljenju drugih.


No, kako se boriti s ovim sindromom? Treba biti jako oprezan već kod prvih pokazatelja poremećaja jer on vodi do depresije, sociofobije, a nekad je i uzrok samoubojstva. Iz svih tih razloga nužna je pravovremena psihološka pomoć. Normalno je da – dok gledate svoj odraz u ogledalu, primjećujete svoje nedostatke. Također je normalno, do određene granice, da ih pokušavate prikriti i ublažiti i samim time poboljšavate svoj izgled maksimalno koliko je to moguće. Ipak, kada nam fizički izgled postane opsesija te se podvrgavamo brojnim estetskim zahvatima, ugrožavajući na taj način i zdravlje, vrijeme je da se zabrinemo i promijenimo pogled na sebe.
Humor može biti odličan način da prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo te da zavolimo sebe. Niti možemo dostići estetsko savršenstvo, niti ima potrebe za time jer upravo su ti fizički nedostaci dio našeg šarma. Ako svaki put kada gledate svoj odraz u ogledalu kažete sebi da ste prelijepi, malo po malo doći ćete do toga da i ostali misle da ste takvi.


Pet rečenica koje trebate zapamtiti su:


1. Najbolji način da budete sretni s nekim jest da naučite biti sretni sa samim sobom. Na taj način društvo je stvar izbora, a ne potrebe.


2. Voljeti samog sebe znači razumjeti da ne morate biti savršeni kako biste bili veličanstveni.


3. Ni u šali ne govorite da nešto ne možete jer podsvijest ne zna za humor.


4. Svih ovih godina kritizirali ste sebe i nije vam išlo u životu. Probajte sada hvaliti i hrabriti sebe pa vidite kako će biti.


5. Voljeti samog sebe znači prihvatiti i hvaliti sebe, biti siguran u vlastite sposobnosti, voljeti svoje tijelo i diviti se vlastitoj ljepoti, posebice onoj unutarnjoj.