Moćni saveznici

Riješite se nadutosti u vlastitoj kuhinji: Ove namirnice su najbolji prijatelj vaše probave

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Umjesto da posegnete za tabletama s reklama, probajte ove moćne namirnice. Osjećaj nadutosti, bolovi u želucu, zatvor – brojni su probavni problemi koji našu svakodnevicu pretvaraju u pakao. Umjesto da posegnete za raznoraznim tabletama s reklama, probajte regulirati probavu uz pomoć ovih moćnih namirnica. 


Chia sjemenke


Prije par godina su chia sjemenke postale toliko popularne da je bilo teško otvoriti bilo koji “zdravi” članak, a da se one nisu spomenule. Možda više ne vrište u svakom naslovu, no chia sjemenke su i dalje moćne i vašoj probavi i zdravlju itekako potrebne, prenosi Freundin.


One potiču i ubrzavaju probavu, a s time utječu da se brojni toksini prije izbace iz tijela. Prilikom natapanja u vodi ili mlijeku, ovisno o načinu kako ih pripremate, one stvaraju sluz koja pomaže probavi. Također nas dugo drže sitima. 


Topla voda s limunom
Topla voda s limunom ujutro na prazan želudac ne samo da nas razbuđuje nego aktivira i probavu. Uz to pozitivno djeluje na imunitet organizma.


Avokado


Došli smo do još jedne hit namirnice koja je u posljednje vrijeme postala u svijetu toliko popularna da postoje restorani koji poslužuju samo jela napravljena od avokada. Ova namirnica pozitivno djeluje na probavu jer je bogata beta karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A koji je neophodan za zdravlje probavnog trakta. 


Kefir


Ako ste primijetili da vam jogurt ne pomaže, zamijenite ga kefirom. On je bogat mliječnim kiselinama koje pozitivno utječu na probavu. Uz to kefir sadrži manje laktoze te je i lakše probavljiv.