Britansko istraživanje

Razvijen krvni test za otkrivanje demencije?

Ljerka Bratonja Martinović

Hrvatski neuropatolog Goran Šimić smatra ipak da već sada postoji daleko pouzdanija metoda od pristupa koji proučavaju britanski znanstveniciZAGREB  Hoće li neka osoba u idućih godinu dana razviti Alzheimerovu bolest moglo bi se ubuduće otkrivati jednostavnim krvnim testom, najavljuju britanski znanstvenici koji su, kako tvrde, učinili »veliki korak naprijed« u naporima znanstvene zajednice da razvije krvni test za otkrivanje demencije. 


   U studiji objavljenoj u časopisu »Alzheimer’s & Dementia«, znanstvenici su na uzorku od 1.000 pacijenata identificirali set proteina u krvi koji s 87-postotnom sigurnošću mogu predvidjeti početak demencije. Ispitivali su razlike u krvi kod 542 zdrave osobe, 220 osoba s blagim kognitivnim smetnjama i 476 pacijenata s Alzheimerovom bolešću.


Na temelju krvne slike uspjeli su s 87-postotnom točnošću utvrditi kod kojih će se pacijenata s blagim kognitivnim poremećajem u narednih godinu dana razviti neizlječiva neurološka bolest. 


  Rana dijagnoza
Otkriće će, tvrde, unaprijediti istraživanja novih lijekova protiv Alzheimerove bolesti. U posljednjem desetljeću takva istraživanja nisu dala značajnijih rezultata, a liječnici vjeruju da je to zato jer se pacijente počinje liječiti prekasno, kad su se simptomi bolesti već razvili, što je u pravilu čak deset godina nakon što bolest nastane. Rano dijagnosticiranje bolesti danas je stoga jedan od prioriteta u istraživanjima demencije. 


   – Cilj nam je identificirati pacijente u ranijoj fazi bolesti i uključiti ih čim prije u klinička istraživanja, kako bi im mogli u većoj mjeri pomoći – izjavio je voditelj istraživanja, prof. Simon Lovestone sa Sveučilišta Oxford. 


   Hrvatski neurolozi, međutim, kažu kako je dijagnostika i bez krvnog testa bitno uznapredovala, pa se Alzheimerova bolest danas otkriva daleko bolje i ranije nego prije desetak i više godina. 


   – Alzheimerovu bolest danas uspješno dijagnosticiramo lumbalnom punkcijom, pomoću biomarkera, PET/CT snimanjem i kognitivnim testiranjem, i možemo je otkriti u ranoj fazi – ističe Nataša Klepac, neurologinja iz KBC-a Zagreb. 


  Bitna i cijena testa


Određivanje biomarkera u krvi bilo bi, kaže, jednostavnije, a pitanje je koliko bi takav test stajao. Postojeće su dijagnostičke pretrage, zaključuje, posve dovoljne i kvalitetne, a važno je da se pacijenti koji sumnjaju u Alzheimerovu bolest neurologu dođu čim prije. 


   I Goran Šimić, neuropatolog pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, smatra da je kombinacija slikovnog prikaza strukture i aktivnosti mozga te analize cerebrospinalne tekućine izuzete lumbalnom punkcijom već sada daleko pouzdanija metoda od pristupa britanskih znanstvenika.