Važno je šetati

Previše sjedenja ostavlja dugotrajne zdravstvene posljedice: Najviše se “ulijenimo” tijekom blagdana

Hina

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu također su uočeni. Britanska studija pokazuje da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo četrnaest dana izležavanja imaju dramatični pad snage i glavnih pokazatelja dobra zdravlja. 


Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posljedice koje se ne mogu nikad poništiti. 


Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovica bila starija od 60 godina a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tijekom dva tjedna.
Na kraju istraživanja razina masnog tkiva u mišićima porasla je 20 posto u mlađim skupinama, a 28 posto u starijoj skupini.


Snaga u nogama pala je pet posto u mlađoj skupini, a više od osam posto među umirovljenicima. 


Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima. 


A mitohondrijska funkcija – proizvodnja energije na staničnoj razini, snažno je pala nakon dva tjedna izležavanja uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijima od 60 godina. 


Znanstvenici su ocijenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugerira promjene u tijelu koje bi mogle rezultirati dugoročnim, pa čak i trajnim posljedicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sustava i stanja povezana s upalama.


Studija sveučilišta Liverpool jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti. Takve promjene događaju se u blagdansko vrijeme ili tijekom loših vremenskih primjera ili bolesti.  


Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu također su uočeni. 


Znanstvenica Juliette Norman kaže da je opseg uočenih promjena u tako kratkom vremenu iznenađujući i upozorila je da se treba oduprijeti tendenciji vođenja sjedilačkog života. 


“U ovo doba godine mnogi od nas opustit će se, jest će i piti više i manje vježbati. Nemojte odgađati šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska – pola sata dnevno dovoljno je da spriječi silaznu putanju”.


Prema procjenama britanskog sustava javnog zdravstva u toj zemlji oko šest milijuna sredovječnih osoba živi sjedilačkim načinom života i 40 posto ljudi u dobi od 40 do 60 godina ne prohoda oštrim tempom desetak minuta niti jednom mjesečno.


Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji Fiziološkog društva.