Romana Poropat

Poznata riječka vizažistica priznaje: ‘Najbolji trend je onaj koji njeguje individualnost žene’

Sandy Uran

Romana Poropat, snimio Silvano Ježina

Romana Poropat, snimio Silvano Ježina

Ovog proljeća na oči će se nanositi sjenila pastelnih tonova, a crveni ruž i dalje je popularan i dobrodošao, otkriva popularna riječka vizažišticaDok čekaju proljeće, misli mnogih žena zaokupljene su novim modnim trendovima pa tako i onima vezanima uz make up. Rijetke su žene koje se ne vole šminkati, a svaka posjeduje barem ono osnovno, maskaru i rumenilo.


O novitetima i trendovima u make upu za predstojeće proljeće razgovarali smo s uspješnom riječkom vizažisticom Romanom Poropat. – Najbolji je trend onaj koji njeguje individualnost žene. Ono što osobi najbolje stoji, s čime se najbolje osjeća, to i jest najbolje za nju. O tome govorim i u svojoj Školi šminkanja. Ako gledamo generalno, reći ću da su poželjne pastelne boje za oči, dok je crveni ruž i dalje popularan i dobrodošao. Sad je u trendu koraljnocrvena boja, no valja paziti odgovara li taj ton licu. Odnosno treba se odvažiti i probati crveni ruž, samo treba odabrati pravu nijansu ruža za sebe i rezultat će biti iznenađujući. Sada je vrijeme kad se nosi sve, govori Poropat i nastavlja:

– Neki jako vole mat ruževe, no ja volim stavljati i sjaj jer mi tako usne izgledaju ljepše i elegantnije. U šminkanju postoje pravila premda je nekad dobro i »preskočiti« ih. Uvijek je dobro staviti naglasak ili na oči ili na usne. Ako su usne crveno obojene, tada oči treba blaže našminkati. Žene često znaju pogriješiti jer našminkaju samo usta crvenim ružem. No valja našminkati i oči, ali laganijim, svijetlim sjenilom i tankim eyelinerom, a treba nanijeti i maskaru i malo rumenila i to je to. Rumenilo se može miješati i sa sjenilom i tada se tvori ujednačena kompozicija. No valja paziti kako to pravilno pomiješati.


U zadnje vrijeme u trendu su naglašene obrve te nas je zanimalo što je u modi u nadolazećem razdoblju.– U trendu su takozvane instagram-obrve. Oni koji poznaju moj rad, znaju da volim istaknuti ljepotu ženina lica i da svakom licu pristupam individualno. Obrve valja istaknuti, ali tako da budu u skladu s cijelim licem, da ga ukrase i izgledaju što prirodnije. Kada na usne nanosimo crveni ruž, valja malo naglasiti obrve, ali treba voditi računa o boji kose i o tonu tena kako ne bi bile prenaglašene. U slučaju pretjerano naglašenih obrva lice dobiva oštriji izgled, napominje Poropat. Nekad je jedno od nepisanih pravila bilo i da lak za nokte mora biti usklađen sa šminkom na usnama. Je li i to sada tako otkriva nam Poropat. – Nekad je bilo važno ruž za usne uskladiti s bojom laka za nokte, cipele s torbicom… No danas nema pravila, odnosno može ih se prekršiti. Meni je ljepše kad postoje neki kontrasti, istaknula je na kraju razgovora poznata riječka vizažistica.