Znanstvena istraživanja

Potvrđena moć pjevanja: Evo zašto je korisno zapjevati s prijateljima

Šarlota Brnčić

Foto:  PIXABAY

Foto: PIXABAY

Nekada je zajedničko stvaranje muzike bio važan ritual u zajednicamaZnanstvena istraživanja potvrdila su moć pjevanja, a nedavno je znanstveno dokazano da pjevanje u grupi djeluje osnažujuće i poticajno. Ono jača veze između pjevača i može učiniti da se osjećamo sigurnije. Nekada je zajedničko stvaranje muzike bio važan ritual u zajednicama, plemena su pjevala i plesala zajedno, što je omogućilo izgradnju zajednice i odanosti, prenošenje relevantnih informacija i efikasno odbijanje neprijatelja.


Već više od desetljeća, znanstvenici su naporno radili kako bi pronašli objašnjenje zašto pjevanje ima tako smirujući, ali istovremeno i energizirajući efekt na ljude. Brojna istraživanja pokazala su da pjevanje oslobađa endorfine i oksitocin – što zauzvrat ublažava anksioznost i stres i snažno je povezano s osjećajem povjerenja i osjećajem jedinstva. Pjevanje pomaže ljudima koji pate od depresije, smanjujući njihovu usamljenost i čineći ih opuštenijima, sretnijima i ujedinjenijima.


Pjevajte bilo kada, bilo gdje. Prednosti pjevanja su besplatna i široko dostupna. Svi imamo glas. Svi možemo pjevati, čak i ako mislimo da ne možemo, ili da nam to ne treba. Još se sjećamo vremena kada smo svi pjevali. Pjevali smo u crkvi, oko logorskih vatri ili tijekom nastave u školi. Sada, kada se moda za grupnim pjevanjem polako vraća, mnogi od nas nemaju takvu naviku. Možda vam je netko jednom rekao da zadržite pjesmu za sebe ili jednostavno kritizirao vaš, ne tako savršen glas.
Jednostavna i ugodna aktivnost kao što je pjevanje može pomoći u smanjenju napetosti, poboljšati blagostanje i kvalitetu života onkoloških pacijenata i pomoći im u borbi protiv zloćudne bolesti što je više moguće. Terapija glazbom koristi se u bolnicama još od 1970-ih, a do sada prikupljeni podaci ukazuju na povoljan efekt terapije glazbom na pacijente. Zato je vrijedno pjevati kako u zdravlju, tako i u bolesti.