Zdravlje

Plivanje je najzdravija tjelovježba koja donosi brojne benefite. Izdvajamo sedam koji vas možda motiviraju

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: UnsplashPostoji toliko mnogo nevjerojatnih zdravstvenih prednosti plivanja. Dok plivamo aktiviramo doslovno svaki mišić u tijelu, a u zglobovima ne osjećamo pritisak. Dobra stvar kod plivanja je što možete plivati i zimi u bazenima, što je bolje od vježbanja na hladnom zraku ili u teretani gdje je zrak suh.


Plivanje je dobro za zglobove


Kada se oporavljate od ozljede, ili vaši zglobovi ne mogu podnijeti napor, plivanje je odličan način da se nastavite kretati i biti aktivni.


Voda ublažava bol i omogućuje da se zglobovi slobodnije kreću. Kada je tijelo manje fizički sposobno, plivanje je dobar način za ublažavanje nelagode u kretanju zglobova i mišića


Plivanje je zdravo za trudnice
Plivanje je sjajan način vježbanja tijekom trudnoće. Ne uzrokuje naprezanje na štetu djeteta, a zbog naše tjelesne težine u vodi puno je lakše kretati se pod vodom.


Plivanje pomaže smanjiti bolove u trudnoći i može pomoći stegnuti trbušne mišiće, a voda olakšava naprezanje kralježnice i mišića leđa.


To je vježba za cijelo tijelo!


Plivanje koristi mnogo različitih mišića, od donjeg dijela tijela do gornjeg dijela tijela. U samo 30 minuta plivanja možete izgubiti i do 200 kalorija.


Poboljšava tjelesnu snagu i kardiovaskularni sustav. Plivanjem ostajete u formi i zdravi, i pomaže vam izgubiti težinu. Jača izdržljivost i dobar je način za poboljšanje razine izdržljivosti tijela.


Plivanje čuva vaše srce 


Biti redovito aktivan, može smanjiti šanse za dobivanje kardiovaskularnih bolesti, a plivanje je vrlo pristupačan način da ostanete aktivni.


Plivanje jača srce, pokazalo se da smanjuje razinu šećera u krvi u tijelu i dokazano smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2.


Korištenje plivanja kao redovitog oblika vježbanja odličan je način održavanja ´sretne´ krvi u tijelu.


Plivanje s obitelji čini vas sretnijima


Plivanje s obitelji može nam pomoći da budemo sretni i pozitivni. Često se čini da se ljudi osjećaju opušteno i smireno, a istovremeno čini da se osjećaju puni energije – tako da je veliki ublaživač stresa.


To je nevjerojatna vježba i za odrasle i za djecu i zabavan je način uvođenja pozitivnog vježbanja u djetetov život.


Plivanje oslobađa endorfine, što nas čini sretnijima i poboljšava raspoloženje.


Plivanje pomaže ljudima koji pate od astme


Vlažan, topao zrak unutar zatvorenog bazena često će pomoći u ponovnom pojavljivanju simptoma izazvanih vježbama – umjesto oštrog, vanjskog zraka ili suhog zraka u teretani.


Dokazano je da plivanje ublažava simptome astme kod mnogih oboljelih čak i dugoročno.


65 odraslih osoba koje su imale blagu astmu sudjelovalo je u studiji u Scientific World Journalu 2007. godine; oni su izvijestili da imaju bolju plućnu funkciju i smanjenu reaktivnost dišnih putova, nakon samo šest mjeseci plivanja.