Zdrava grickalica

Pistacija – zeleno zlato koje ubrzava metabolizam i povećava osjećaj sitosti

Šarlota Brnčić

Pixabay.com

Pixabay.com

Pistacija može pomoći dobrobiti tijela i može biti uključena u niskokaloričnu dijetu jer vam može pomoći i u gubitku kilograma. Osim toga, pistacije su izvor dobrih masti, bogate su vitaminima B, E i K, mineralnim solima (željezo, kalij, cink, fosfor, mangan i magnezij) te vlaknimaPistacije, koje se nazivaju i »zelenim zlatom«, koncentrat su energije i sastojaka koji imaju izvanredan nutritivni učinak. Ako je netko uvjeren da se ovaj plod mora izbjegavati jer ga deblja, morat će se predomisliti i preispitati svoja uvjerenja. Znanstvena istraživanja promovirala su pistacije kao hranu koja može pomoći dobrobiti tijela i može biti uključena u niskokaloričnu dijetu jer vam može pomoći i u gubitku kilograma. Osim toga, pistacije su izvor dobrih masti, bogate su vitaminima B, E i K, mineralnim solima (željezo, kalij, cink, fosfor, mangan i magnezij) i vlaknima. U kuhinji se koristi na mnogo različitih načina i kralj je sicilijanskih slastičarskih proizvoda.


Izuzetna svojstva


Prisutnost i koncentracija sastojaka pistacija razlikuju se ovisno o stanju u kojem se nalaze plodovi, jesu li sušeni ili svježi. U oba slučaja svojstva pistacija su izuzetna: predstavljaju značajan kalorični izvor i bogati su lipidima (više od 50 posto u suhim i više od 30 posto u svježim). Važno je znati da gotovo 90 posto masti sadržanih u pistacijama čine nezasićene masti (70 posto mononezasićene i 20 posto polinezasićene). To su oleinska kiselina i linolna kiselina, poznatija kao omega-9 i omega-6, a poznato je da ove masne tvari pružaju razne koristi našem tijelu. Uz to, pistacija je bogata vitaminom E, vitaminom K i folatima. U skromnim obrocima ima i vitamina A i C. Ugljikohidratni dio gotovo je u potpunosti sastavljen od saharoze, s vrlo malim dijelovima glukoze, fruktoze i maltoze.


Zavod za kliničku biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harran u Sanliurfi u Turskoj proučavao je učinke konzumacije pistacija na lipidni profil u plazmi i oksidativni status kod zdravih dobrovoljaca s normalnom razinom lipida. U samo četiri tjedna nađen je iznenađujući rezultat! Pistacije smanjuju oksidativni stres i poboljšavaju razinu ukupnog kolesterola i HDL (dobrog kolesterola). Usto, kalifornijsko istraživanje koje je provela medicinska škola UCLA u Los Angelesu testiralo je ispitanike s umjerenom hiperkolesterolemijom. Nakon samo tri tjedna zabilježio je poboljšanje svih profila lipida u krvi, čime je smanjen rizik od koronarne srčane bolesti. Prisutnost vlakana u pistaciji također pomaže u kontroli i snižavanju kolesterola. Očito je da se umjerena konzumacija pistacija pokazuje vrlo korisnom za zdravlje srca. Pogotovo jer značajna prisutnost u sjemenkama -tokoferola, vrste vitamina E, djeluje blago vazodilatacijskim djelovanjem intervenirajući na stijenkama kapilara i provodeći antitrombotičko djelovanje.


Rijetke alergije
Pored vazodilatacijskog djelovanja, vitamin E ima antioksidacijsku funkciju, suprotstavlja se štetnom djelovanju pretjeranog izlaganja suncu, štiteći kožu od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zrakama. Odgovarajući sadržaj masnih kiselina u pistacijama i njihov prirodni blagotvorni učinak posebno su korisni za održavanje ispravnog sastava tkiva epiderme.


Pistacije su poznate kao hrana s visokom masnoćom te je gotovo automatizam povezati njihovu stalnu konzumaciju s opasnošću od pretilosti ili činjenicom da oni čine da se debljate. No, pistacije kao grickalica povećavaju osjećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i sprečavaju pretjerani i anksiozni osjećaj gladi. Istraživanja koja su provela sveučilišta u Stuttgartu i Nairobiju potvrđuju da jedenje pistacija donosi energiju, a ako ne pretjerate, to vas ne deblja. Čini se da je činjenica da također može spriječiti pretilost, kao što istraživanja pokazuju, povezana s njihovim sadržajem u vlaknima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, ali ona ostaje povezana s mnogim varijablama, uključujući životni standard, dob i subjektivna zdravstvena stanja.


Alergija na pistaciju nije česta. Međutim, oni koji su alergični na kikiriki moraju apsolutno izbjegavati uzimanje pistacija i derivata. Nema dokaza da konzumacija pistacija može utjecati na unos lijekova ili drugih tvari. Međutim, u slučaju nesigurnosti preporučuje se savjetovanje s liječnikom. Konzumiranje pistacija treba biti ograničeno, ali ne i isključeno kod onih koji su pretili. Zaista bi bilo preporučljivo uključiti ih u plan s niskokaloričnom hranom jer oni stvaraju osjećaj sitosti.


Poželjno bez soli


Sušene pistacije koje su u prodaji većinom su začinjene solju koja može biti štetna za ljude s povišenim krvnim tlakom ili s bubrežnim problemima. Poželjno je odabrati one bez dodane soli. Pistacije se mogu jesti prirodne, pečene i slane ili koristiti kao sastojak u raznim kulinarskim pripravcima. Idealne su za aperitiv ili za grickanje u bilo kojoj prilici. Njihova korisna svojstva u osnovi ostaju nepromijenjena i nakon kuhanja. Problem koji se ne smije podcijeniti je problem ispravnog čuvanja. Da biste spriječili oksidaciju masnih kiselina u pistacijama, dobro je držati ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku na temperaturi od 4 stupnja do godinu dana ili na sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva, pod uvjetom da su u suhom okruženju. U ovom slučaju mogu trajati nekoliko mjeseci.


Ulje od pistacija ima jak okus i ne slaže se dobro sa svim vrstama jela. Međutim, možete ga koristiti i u slanim i u slatkim jelima. Primjerice, izvrstan je u salatama, ali i u glavnim jelima na bazi ribe. No, s ovim uljem si možete priuštiti i pravi tretman ljepote. Ulje pistacije jako hidratizira kožu, a ako imate suhu kožu, posebice zimi, možete dodati nekoliko kapi ulja u hidratantnu kremu. Također, za dobivanje vitamina od pistacija, možete ga koristiti kao ulje za masažu.


Maske za lice


Za hidratantnu masku za lice s uljem pistacija potrebna vam je, pored ulja, glina. Masku ćete pripremiti tako da 2 žlice gline razrijedite s malo tople vode i miješate dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte zatim 2 žlice ulja pistacija i dobro promiješajte. Masku nanesite na čistu kožu, izbjegavajući područje oko očiju i ostavite je oko 10 minuta. Čim osjetite da se maska suši, temeljito je isperite. Ulje pistacije ima izvrsna svojstva i za kožu i za kosu. Idealno za njegu suhe kose, ovo ulje će joj dati sjaj. Ako imate oštećenu kosu, možete upotrijebiti nekoliko kapi ulja od pistacija na vrhovima.