Opasnost od dijabetesa

Pijete dijetalnu Coca-Colu umjesto obične? Prestanite odmah, evo i zašto

P. N.

Foto Flickr

Foto Flickr

Ispitanici koji su konzumirali dijetalna gazirana pića u kojima se nalaze niskokalorični zaslađivači, nisu imali manji ukupni unos šećera od onih koji su konzumirali obična gazirana pićaMnogi odabiru dijetalna gazirana pića kako bi se osvježili tijekom dana jer misle da je to zdraviji izbor od gaziranih pića sa šećerom. Ipak, istraživanja sa Sveučilišta u Australiji pokazuju kako pridjev “dijetalni” u ovome slučaju ne znači da je to zdraviji izbor, piše News. 


Istraživanje objavljeno u časopisu “Current Atherosclerosis Reports” pokazuje kako gazirana pića bez šećera zapravo više debljaju nego ona sa šećerom. Ispitanici koji su konzumirali dijetalna gazirana pića u kojima se nalaze niskokalorični zaslađivači, nisu imali manji ukupni unos šećera od onih koji su konzumirali obična gazirana pića. Također, pokazalo se kako navedeni zaslađivači mogu doprinijeti oboljenju od dijabetesa tip 2. 


– U proteklih 20 godina zabilježen je porast upotrebe niskokaloričnih zaslađivača za 200 posto kod djece i 54 posto kod odraslih – naglasio je prof. Peter Clifton, voditelj istraživanja. Njegov tim proučavao je preko 5,000 odraslih osoba u razdoblju od sedam godina te su došli do zaključka da oni koji su konzumirali velike količine umjetnih zaslađivača su više dobili na težini od onih koji ih nisu koristili. 
– Osobe koje su koristile umjetne zaslađivače nisu time smanjile ukupni unos šećera. Te osobe zapravo koriste i običan šećer i umjetne zaslađivače te tako misle da mogu više uživati u drugoj hrani koja onda ima šećera. Problem kod umjetnih zaslađivača je i što oni mogu promijeniti bakterije u crijevima što dovodi do debljanja i rizika od dijabetesa tip 2 – dodaje prof. Clifton. 


– Bolja opcija umjesto niskokaloričnih zaslađivača je držati se zdrave prehrane te piti puno vode – zaključuje prof. Clifton.