Sezona kašljanja

Pad imuniteta i smanjenje apetita: Evo koje namirnice treba izbjegavati ako vas je “uhvatila” gripa

Sanda Milinković

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Vaš se organizam i sam bori protiv gripe, pa mu nemojte otežavati neprikladnim namirnicama. Kada nas “uhvati” gripa, nerijetko nam se smanji želja za hranom i padne nam apetit. Nedavno smo pisali o zdravim namirnicama čija se konzumacija preporučuje, a ovog puta ćemo navesti one koje je potrebno izbjegavati.


Alkohol


Alkohol nikako nije preporučljiv kod bilo koje vrste bolesti jer slabi naš imunološki sustav i uzrokuje dehidraciju. Tijekom gripe smo ionako već dovoljno “začepljeni” i dehidrirani, stoga se bolje posvetiti vodi, biljnim čajevima i prirodnim sokovima bez dodatnih zaslađivača.


Kofein


Ako spadate u grupu ljudi koja obožava kavu, onda je ovo loša vijest za vas. Kava i ostali napitci koji sadrže kofein poput crnog čaja i gaziranih sokova, nisu preporučljivi jer uzrokuju dodatnu dehidraciju, a mnogi sadrže i dodatne šećere.


Grickalice
Ako bolujete od gripe, onda nije vrijeme za dobru staru “utješnu hranu”. Grickalice poput krekera i čipsa mogu samo doprinijeti kašljanju i natečenom grlu. 


Procesirana hrana


I dalje nastavljamo s “utješnom” hranom koja se nikako ne preporučuje. U ovu skupinu spadaju fast food i hrana koja nam stiže iz “kutija”. Što je više hrana prethodno obrađena ili procesirana, to sadrži manje nutrijenata. Tijekom gripe, vaš se organizam pokušava sam izliječiti stoga je bitno pomoći mu cjelovitim i zdravim namirnicama, prenosi Healthline.