Istraživanje

Ovo vjerojatno niste znali: Dulje spavanje vikendom doslovno topi kilograme

Šarlota Brnčić

Dulje spavanje preko vikenda, a kako bi se nadoknadio izgubljeni san tijekom tjedna, izravno je povezano s nižim indeksom tjelesne maseViše sati spavanja tijekom vikenda pomaže vam u gubitku kilograma, a ukoliko je to praksa koje se držite još od adolescencije, brojne su dobrobiti za vaše zdravlje, pokazala su posljednja znanstvena istraživanja. Ukoliko tijekom radnog tjedna ne možete zaspati, budite se tijekom noći, zabrinuti ste i razmišljate, te morate rano ustati zbog posla, utješno je što u tome niste sami. To je problem s kojim se u današnje vrijeme suočava sve više ljudi, no mora vam biti jasno kako to može negativno utjecati na vaše zdravlje pomažući vam i da dobijete na težini.


»Mirovanje«


Dobra vijest je da je dulje spavanje preko vikenda, a kako bi se nadoknadio izgubljeni san tijekom tjedna, izravno povezano s nižim indeksom tjelesne mase (BMI). Pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu Sleep sveučilišta Oxford. Istraživači, tim znanstvenika sa sjedištem u Bostonu, Massachusettsu i Republici Koreji, pokušali su utvrditi može li ono što oni nazivaju »mirovanjem« utjecati na indeks tjelesne mase (BMI) u populaciji.


U tu svrhu obavili su intervjue licem u lice na slučajnom uzorku 2.156 odraslih osoba, uspoređujući njihove navike spavanja i njihove indekse tjelesne mase. Pokazalo se da su 932 sudionika koji su spavali dulje tijekom vikenda, produžujući san za dva sata od uobičajenog vremena buđenja, imali znatno niži BMI od ostalih ispitanika. Nadalje, svaki dodatni sat spavanja bio je povezan s daljnjim smanjenjem BMI.
Iako je provedeno istraživanje pokazalo značajne razlike u indeksu tjelesne mase kada se radi o dodatnih dva ili više sati sna za oporavak tijela, koautor studije, profesor Robert Thomas iz Odjela za plućnu medicinu i spavanje u medicinskom centru Deaconess Beth Israel u Bostonu ističe da postoje »značajne individualne razlike«. Korist koju dobivamo od tih dodatnih sati varira ovisno o tome koliko spavanja svatko od nas stvarno treba.


– Da biste odredili svoj optimalni san, morate pratiti vrijeme provedeno spavajući tijekom noći u kojima se ne trebate buditi, sugerira Liza Baker, zdravstvena trenerica, kreatorica wellness programa Simply: Health. To će vam pokazati koliko sati sna treba vašem tijelu, jer se to jako razlikuje u cjelokupnoj populaciji, od samo 4-5 sati po noći do 9-10 sati (većina odraslih spada u interval od 6-8 sati).


Kvaliteta sna


Možete li stvarno izgubiti kilograme spavajući više vikendom? Samo ukoliko ne spavate dovoljno tijekom radnog tjedna, prema rezultatima ovog istraživanja. »No, u tome vam može pomoći i ako manje jedete«, ironično je zaključio profesor Thomas.


Činjenica je da su se unatrag nekoliko desetljeća smanjile i količina, a posebice kvaliteta sna. Ukoliko i vi imate problema sa spavanjem savjetujemo vam da se više izlažete prirodnom dnevnom svjetlu, da ne konzumirate kofein u poslijepodnevnim satima, da ne jedete kasno navečer i ne konzumirate alkohol. Dobra navika je da probate ići spavati i buditi se u isto vrijeme, da se prije odlaska na spavanje pokušate što više opustiti i da pokušate razbistriti misli, a pomaže i redovito bavljenje sportskim aktivnostima, no ne pretjerano.