Bizarni uzroci

Ovo su nevjerojatni razlozi zbog kojih možemo pasti u nesvijest iz “čista mira”

P. N.

FOTO/PEXELS

FOTO/PEXELS

Čini se da padamo u nesvijest i zbog bizarnih razloga.Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svijesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata. Može se dogoditi svakome, neovisno o zdravstvenom stanju, a ponekad se dogodi iz sasvim bizarnih razloga, prenosi Daily Mail.


Naglo ustajanje


Pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad tlaka, stoga se uslijed naglog ustajanja može dogoditi pad u nesvijest. U većini slučajeva, organizam ima protu-udarac pa srce počinje brže pumpati krv i stezati krvne žile da bi stabiliziralo tlak. Ali, u nekim slučajevima organizam je previše slab da bi pokrenuo krvotok zbog čega dolazi do nesvjestice.
Odlazak na zahod


Vjerovali ili ne, jednostavan odlazak na toalet također može uzrokovati nesvjesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate jer se samim pražnjenjem organizma šire krvne žile. U slučaju naprezanja, krv se usmjerava od mozga prema području naprezanja što ostavlja mozak u riskantnoj poziciji rada s manjom količinom kisika.


Smijeh


Postoji dostatan broj zabilježenih slučajeva da nakon intenzivnog smijanja (tijekom smijanja prekidamo dotok kisika) dolazi do gubitka svijesti. Budući da je takav smijeh teško kontrolirati, važno je biti na oprezu i svjesno smanjivati stezanje mišića abdomena da bi se uspjeli zaustaviti prije nego nego ponestane kisika. Daily Mail piše da postoji slučaj muškarca (58) koji je često padao u nesvijest nakon “epizoda” snažnog smijanja. 


Kašalj


Napadaji kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvjestice, ali ne u slučaju blagog kašlja već intenzivnog, snažnog i učestalog. Postoji nekoliko stotina takvih slučajeva koji su zabilježeni. Vjeruje se da je uzrok iznenadna promjena u krvnom pritisku oko pluća, zbog čega ga odvraća od mozga.