Nova "pravila"

Ovo će se svidjeti onima koji vole zaviriti u čašicu: Sud je mamurluk proglasio – bolešću

Hina

Foto iStock

Foto iStock

»Bolešću smatramo manji ili privremeni poremećaj uobičajenog stanja organizma«, navodi se u priopćenju te se dodaje da se to odnosi na »umor, mučninu i glavobolju«, a upravo su takvi simptomi koji se povezuju uglavnom s mamurnošćuMamurnost je bolest, presudio je njemački sud nakon što je grupa građana podnijela tužbu protiv proizvođača pića koje navodno liječi veisalgiju, odnosno skup simptoma povezanih s prekomjernom konzumacijom alkoholnih pića.


Tvrtka koja se, kako je navodila u reklami, bavi proizvodnjom lijeka protiv mamurluka, našla se pred sudom u Frankfurtu nakon što je ljudima nudila kratka pića ili takozvane »shotove» te prašak koji se miješa s vodom, uz objašnjenje da liječi mamurnost.


Grupa građana odlučila je sudu u Frankfurtu tužiti proizvođača pića jer je »iznosio neistinite informacije koje se odnose na ljudsko zdravlje«. A sud je u pojašnjenju napisao da u bolesti spadaju čak i »najmanje promjene u uobičajenom stanju organizma«.
Prehrambeni prozivodi, među kojima su i pića, ne mogu se reklamirati kao namirnice koje mogu spriječiti ili liječiti neku bolest, stoji u presudi.


»Informacije o proizvodu ne mogu sadržavati nikakve upute koje upućuju na sprečavanje ili liječenje bolesti kod ljudi, niti smiju stvoriti takav dojam«, ističe se u priopćenju suda.


»Bolešću smatramo manji ili privremeni poremećaj uobičajenog stanja organizma«, navodi se u priopćenju te se dodaje da se to odnosi na »umor, mučninu i glavobolju«, a upravo su takvi simptomi koji se povezuju uglavnom s mamurnošću.


Naime, prozvođač je tvrdio da se njegovim proizvodom liječe navedeni simptomi.


Njemačke studije podsjećaju da je spomenuto stanje u medicini poznato kao »veisalgia« i opisuje stanje organizma jutro nakon konzumiranja većih količina alkohola.


Zanimljivo je da je presuda objavljena samo nekoliko dana nakon otvaranja Oktoberfesta u Muenchenu.