Veliko dostignuće

Ovako nešto još nije viđeno. Liječnici u Zagrebu revolucionarnom metodom riješili aneurizmu aorte

P. N.

Foto KBC Zagreb

Foto KBC Zagreb

Endovaskularni zahvat liječenja rupture aneurizme abdominalne aorte (EVAR) u hitnim stanjima ponekad je jedini, ali i najbolji izbor liječenja jer je za bolesnika poštedniji i vrijeme zahvata je kraće od otvorenog kirurškog zahvata, navode u KBC-uTim liječnika u Kliničkom bolničkom centru Zagreb izveo je prije nekoliko dana revolucionarni zahvat – minimalno invazivnu metodu liječenja aneurizme aorte, koja se u određenim slučajevima smatra alternativom otvorenom kirurškom zahvatu.


Ovakav zahvat se izuzetno rijetko primjenjuje kod hitnih i vitalno ugroženih bolesnika. Također, EVAR se vrlo rijetko izvodi perkutanim pristupom i uobičajeno se prepone otvaraju kirurškim rezovima.


Bolesnik je, kako se navodi na stranicama bolnice, zaprimljen u Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Zagreb s bolovima u trbuhu. Na temelju anamneze, hitnih dijagnostičkih pretraga, MSCT aortografije i povijesti bolesti zaključeno je da se radi o rupturi abdominalne aorte te da je potrebna hitna intervencija. Interdisciplinarni liječnički tim procijenio je da otvorena operacija predstavlja visoki rizik za život bolesnika te su donijeli odluku da se napravi pEVAR koji je u tom trenutku bolesniku davao veće izglede za preživljenje. Umjesto klasičnog kirurškog reza koji ovdje nije bio opcija, stent graftovi za zatvaranje puknuća aorte se dopremaju i postavljaju kroz arterije u preponama do samog mjesta rupture (pucanja) aorte. Zahvat je trajao oko 3 sata, a bolesnik je imao izuzetno zahtjevnu anatomiju zdjeličnih arterija što je zahvat činilo dodatno kompleksnim.
Glavni operater u ovom zahtjevnom zahvatu bio je dr. sc. Dražen Perkov, dr. med., subspecijalist intervencijske radiologije. Za anesteziju je bila zadužena doc. dr. sc. Daniela Bandić, dr. med., subspecijalistica intenzivnog liječenja. Asistirali su Damir Halužan, dr. med., subspecijalist vaskularne kirurgije, Ivana Jurca, dr. med., specijalizantica radiologije te instrumentarci Slavica Berić, dipl. med. techn, Vesna Bratić mag. med. techn., Saša Duž, med. techn. i Leonard Dominik, med. techn.. Kao članovi interdisciplinarnog tima koji je donio odluku o načinu liječenja, za vrijeme izvođenja zahvata uz operatere su bili dr. sc. Andrea Crkvenac Gregorek, dr. med., vaskularni kirurg i Marin Davidović, dr. med., specijalizant kirurgije.


– Endovaskularni zahvat liječenja rupture aneurizme abdominalne aorte (EVAR) u hitnim stanjima ponekad je jedini, ali i najbolji izbor liječenja jer je za bolesnika poštedniji i vrijeme zahvata je kraće od otvorenog kirurškog zahvata. Vrijeme oporavka bolesnika iza EVAR-a je također znatno kraće, a bolesnici vrlo kratko borave u jedinici intenzivnog liječenja. Za njegovo provođenje potreban je iskusan interdisciplinarni tim, dobra dijagnostička obrada, odgovarajuća medicinska oprema i ugradbeni materijali stalno dostupni u bolnici te adekvatan prostor. KBC Zagreb zadovoljava sve te uvjete što je bilo od presudne važnosti za našeg bolesnika koji je treći dana nakon ovog zahtjevnog zahvata urednog fizikalnog statusa, te se još kratko vrijeme nalazi na kliničkom odjelu prije otpusta.