Zarazne ospice

Oštro upozorenje UNICEF-a o širenju ospica: “Manjak akcije danas, imat će strašne posljedice na djecu sutra!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

UNICEF je poslao oštru poruku i molbu za pravilnim informiranjem roditelja oko cjepiva. Slučajevi dječjih ospica narasli su do šokantnih razmjera širom svijeta, na čelu s 10 zemalja koje čine tri četvrtine ukupnog porasta. Usred upozorenja na “katastrofalne posljedice” za djecu ako se bolest i dalje nastaviti širiti, svjetska anketa UNICEF-a javlja da postoji 98 zemalja diljem svijeta u kojima je prijavljen porast broja djece zaraženih ospicama u 2018. u usporedbi s 2017. godinom.


Taj broj uključuje i nekoliko zemalja koje su prethodno u potpunosti iskorijenile bolest, javlja Guardian. Povećanje je zabilježeno ne samo u zemljama pogođenim ozbiljnim sukobima, gdje je došlo do poremećaja u cijepljenju, nego i u državama gdje su ljudi nesigurni oko cjepiva, zbog dezinformacija koje su širili zastupnici protiv cijepljenja.


Ospice su vrlo zarazne i šire se jednostavnije od ebole, tuberkuloze ili gripe. Bolest je potencijalno smrtonosna za pothranjenu djecu i bebe koje su premlade za cijepljenje. Osim toga, kada se dijete jednom zarazi, ne postoji poseban tretman za ospice, što cijepljenje čini alatom za spašavanje života. Među 10 zemalja koje su najviše pogođene, nalaze se Ukrajina, Filipini i Brazil koji su doživjeli najveći porast slučajeva ospica.


Prošle je godine u Ukrajini zabilježeno 35.120 slučajeva ospica. Najteže je pogođena zapadna Ukrajina, gdje su negativni stavovi o cijepljenju doveli do niske stope imunizacije i nedostatka cjepiva. Prema vladi, samo su u prva dva mjeseca 2019. godine zaražene 24.042 osobe, prenosi Guardian.Na Filipinima je do sada zabilježeno 12.736 slučajeva ospica i 203 smrti u usporedbi sa 15.599 slučajeva u cijeloj 2018. godini. Neke od najteže pogođenih zemalja se trenutno nalaze u ozbiljnom sukobu ili političkoj krizi, kao na primjer Jemen i Venezuela. Negativan trend uočene je i u Francuskoj, koja ima najnižu stopu povjerenja građana u cjepivo, u čitavom svijetu.  Francuska ima i najnižu stopu cijepljenja MMR-a u Europi. 

“Gotovo se svi slučajevi mogu spriječiti. Unatoč tome, djeca se zaraze ospicama u državama gdje za to jednostavno ne postoji izlika. Ovo je poziv na buđenje. Imamo siguran, efektivan i jeftino cjepivo protiv visoko zarazne bolesti. Cjepivo koje je u protekla dva desetljeća spasilo gotovo milijun života svake godine”, izjavila je Henrietta H. Fore iz UNICEF-a, za Guardian. 


“Ovi se slučajevi nisu dogodili preko noći. Manjak akcije danas, imat će strašne posljedice na djecu sutra”, dodala je Fora. Izvješća za širenje zaraze krive zdravstvene strukture, slabu zdravstvenu edukaciju i nepovjerenje u cjepiva. Ovakva kombinacija ima snažan utjecaj na današnje opasno stanje i u razvijenim i u nerazvijenim državama. 


“Ospice možda jesu zaraza, ali prava infekcija su pogrešne informacije i nepovjerenje. Moramo raditi više na tome da pravilno informiramo svakog roditelja, da nam pomogne prilikom sigurnog cijepljenja svakog djeteta”, dodala je Fora za Guardian.