Hrvat u belgijskom istraživačkom timu

Ogulinac Eduard Dolušić nadomak otkriću lijeka protiv raka

Damir Kundić

Cjepivo bi radilo na sličan način poput onog protiv gripe, gdje unošenje u tijelo oslabljenog virusa aktivira imunološki sustav – kaže Dolušić, koji u Belgiji živi 12 godinaOGULIN Uspije li tim belgijskih znanstvenika uspješno okončati svoj višegodišnji rad na razvijanju lijeka protiv raka, dio ponosa za povijesno otkriće na sebe će moći preuzeti i Hrvatska. 


    U ekipi istraživača s Odjela za farmaciju Sveučilišta u belgijskom gradu Namuru, koja već neko vrijeme radi na novom cjepivu, nalazi se, naime i mladi Ogulinac Eduard Dolušić. U Belgiju se Dolušić odselio prije dvanaest godina, nakon što je u Ogulinu završio temeljno obrazovanje. 2004. godine obranio je doktorat iz organske kemije na Sveučilištu u Leuvenu, dok od 2008. radi kao znanstveni istraživač na namurskom Sveučilištu.  

 Rad s uglednicima


Rad na novoj metodi suzbijanja raka počeo je prije nekoliko godina u suradnji sa stručnjacima s Instituta Ludwig iz Bruxellesa, koji slove za vodeće u svijetu u istraživanjima mogućnosti cijepljenja protiv ove bolesti. 


    – Cjepivo bi radilo na sličan način, poput, primjerice, onog protiv gripe, gdje unošenje u tijelo oslabljenog virusa aktivira imunološki sustav, točnije određene vrste bijelih krvnih zrnaca. Ona poslije prepoznaju uzročnike bolesti i unište ih. Ovo bi u slučaju raka predstavljalo značajan napredak u odnosu na postojeće metode liječenja, poput agresivne kemoterapije koja napada i zdrave stanice u tijelu – kaže dr. Dolušić. 
    Problem je, nastavlja ovaj znanstvenik, u tome što stanice raka koriste određene mehanizme kako bi izbjegle napad imunološkog sustava, pa cijepljenje dosad nije funkcioniralo na zadovoljavajući način. 


    – Znanstvenici s Instituta Ludwig su pokazali da ovdje važnu ulogu igra bjelančevina zvana triptofan 2,3 – dioksigenaza (TDO). Polazeći od rezultata objavljenih u stručnoj literaturi, razvili smo novu seriju kemijskih spojeva koji koče djelovanje TDO i prema tome, imaju potencijal za razvoj lijekova protiv raka s novim načinom djelovanja. Za razliku od kemikalija koje se koriste u kemoterapiji, naši spojevi nisu toksični za stanice – dodaje Dolušić.   


Promocija u SAD


Rezultati su nedavno objavljeni u prestižnom američkom znanstvenom časopisu »Journal of Medicinal Chemistry« (Dolušić, E., et al, J. Med. Chem. 2011, 54, 5320-5334). Jedan od spojeva koje su otkrili Dolušić i njegovi belgijski kolege u međuvremenu je s uspjehom upotrijebljen u istraživanjima na miševima. Najnoviji rezultati upravo izlaze u još jednom uglednom američkom časopisu, »Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA«. 


    – Pokazalo se da ova metoda uistinu pomaže živom organizmu da se obrani od raka. Ovi rezultati obećavaju, ali razvoj svakog novog lijeka je dugačak, trnovit i nesiguran put. U svakom slučaju se nadamo da će naš rad pomoći u borbi protiv jedne od najzloćudnijih bolesti današnjice – zaključuje Eduard Dolušić.