ODOBRENO PO PRVI PUT: EU odobrio medicinsku upotrebu kanabisa za liječenje dvaju oblika dječje epilepsije

Hina

foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Terapija je u zemljama EU-a dopuštena samo u slučaju dvaju oblika dječje epilepsije, točnije u slučaju Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma, koje je iznimno teško liječiti jer pacijenti ponekad imaju i nekoliko epileptičnih napada dnevno.BRUXELLES – Europska unija prvi je put odobrila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, no samo za pacijente koji pate od dvaju rijetkih oblika dječje epilepsije.


Liječnici nekim pacijentima smiju propisati Epidyolex, oralnu suspenziju koja se dobiva iz kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane, piše BBC.


Kanabidiol čini 40 posto ekstrakta industrijske konoplje, njezin je glavni kanabinoid i nije psihotropan.
No terapija je u zemljama EU-a dopuštena samo u slučaju dvaju oblika dječje epilepsije, točnije u slučaju Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma, koje je iznimno teško liječiti jer pacijenti ponekad imaju i nekoliko epileptičnih napada dnevno.


Upotreba lijeka dopuštena je u Velikoj Britaniji i ostalim europskim državama, no britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ga ne preporučuje jer “nema dokaza o dugoročnoj učinkovitosti lijeka”.


Neki roditelji u međuvremenu u Nizozemskoj traže alternativna rješenja za spomenuti lijek jer on ne sadrži upravo ono što oni traže – tetrahidrokanabinol (THC).


Naime, lijek ne sadrži nikakve psihoaktivne komponente kanabisa, a roditelji vjeruju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.“Novi lijek nada je za neke obitelji, a odluka Europske unije u svakom je slučaju pozitivan korak naprijed. Ipak, treba istaknuti da je medicinski kanabis još uvijek poput minskoga polja”, smatra liječnica i profesorica neurologije na londonskome University Collegeu, Lisa Sander.Lijek je razvila tvrtka GW Pharmaceuticals i može se koristiti u kombinaciji s ostalim antiepilepticima, poput klobazama.


Što je s ostalim proizvodima od medicinskog kanabisa?


Ima ih dosta, a oni koji sadrže THC u Velikoj Britaniji su zakoniti od studenoga 2018.


Lijek može propisati isključivo liječnik specijalist i to samo u određenom broju slučajeva, odnosno u slučaju kada ostali lijekovi ne daju nikakve rezultate.


Jedan od tih lijekova je nabilon koji se uzima u kapsulama, a djeluje slično poput THC-a. Liječnici ga propisuju osobama koje prolaze kemoterapijski proces da bi im smanjili snažan osjećaj mučnine, koja ga obično prati.


THC sadrži i lijek sativex, koji se propisuje osobama koje boluju od multiple skleroze.


Rekreacijska upotreba kanabisa i dalje je protuzakonita.