Djeluje na razvoj mozga

Nutricionistkinja upozorava vegane: “Kroz takvu prehranu ne dobiva se važan nutrijent”

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Kolin je važan nutrijent koji pomaže u prenošenju signala između živčanih stanica, a najprisutniji je u mliječnim namirnicama i mesu. Još uvijek su podijeljena mišljenja oko veganske prehrane odnosno prehrane koja se bazira na biljkama. Mnogi tvrde da im je veganstvo promijenilo zdravlje nabolje, dok ima i onih koji smatraju kako se takvom prehranom ne mogu dobiti važni nutrijenti. Jedna od njih je i britanska nutricionistkinja Emma Derbyshire koja upozorava kako vegani ne dobivaju dovoljno kolina, prenosi LADBible.


Kolin je važan nutrijent koji pomaže u prenošenju signala između živčanih stanica, a najprisutniji je u mliječnim namirnicama i mesu. Vrlo je važan i za trudnice jer su istraživanja dokazala kako ima velikih koristi kod razvoja mozga fetusa.


– Sve je više dokaza kako je kolin važan za razvoj mozga, ali je on u Velikoj Britaniji i dalje zanemaren. Ljudi se okreću veganskoj prehrani, ali to bi mnogu djecu moglo ostaviti bez važnih nutrijenata ukoliko njihove majke u trudnoći ne jedu meso i mliječne proizvode – rekla je dr. Emma Derbyshire koja vodi zdravstveno savjetovanje u Londonu.
– Kolin je trenutno isključen iz baza podataka o sastavu hrane u Velikoj Britaniji i glavnih ispitivanja prehrane, a upitno je zbog čega je to tako s obzirom da je vrlo važan za zdravlje čovjeka – dodala je britanska nutricionistkinja.


Namirnice kao što su jaja, mlijeko i govedina prepune su kolina koji je povezan i s radom jetre. Ipak, i neke veganske namirnice ga sadrže – brokula, grah, gljive, kikiriki i prokulice. Britanska udruga dijetetičara zbog toga i navodi kako je dobrim istraživanjem i planom prehrane moguće dobiti sve potrebne nutrijente i kroz vegansku prehanu.


– Apsolutno je moguće dobiti sve što nam tijelo i zdravlje zahtjevaju i kroz vegansku prehranu, ali potrebno je dobro planiranje i istraživanje hrane. Neke namirnice mogu biti veganske, a da nemaju dovoljno nutrijenata – rekla je glasnogovornica Britanske udruge dijetetičara Bahee Van de Bor. Ona je također naglasila kako je tvrdnja da trudnice moraju osigurati više kolina još neistražena te da se zdravom veganskom prehranom vjerojatno i on može nadoknaditi.